Indexi i Davorin Popović: "Pamtit će dovijeka ulica inata, ulica gdje cvatu ljiljani od zlata..."

0
Radiosarajevo.ba
Indexi i Davorin Popović: "Pamtit će dovijeka ulica inata, ulica gdje cvatu ljiljani od zlata..."
Foto: Prtscr / Youtube / Detalj iz spota Ulica prkosa

Na sarajevsku ulicu Vase Miskina (današnja Ferhadija), na ljude koji su u redu čekali da kupe hljeb, 27. maja 1992. pala je rasprskavajuća granata ispaljena sa agresorskih položaja iznad grada. Tada je ubijeno 26 građana, a teže i lakše ranjeno njih 108.  

Potaknut ovim tragičnim događajem, novinar i pisac Zija Dizdarević napisao je stihove pjesme Ulica prkosa. Na njih je muziku skladao Fadil Redžić, a Indexi snimili ovu tužnu i divnu pjesmu.

Autor stihova Zija Dizdarević prisjećao se svojevremeno:

Pucnjava na žurci u Memphisu: Dvije osobe ubijene, 14 povrijeđeno

Pucnjava na žurci u Memphisu: Dvije osobe ubijene, 14 povrijeđeno

"Tekst za Ulicu prkosa nije nastao odmah nakon masovnog ubistva civila u tadašnjo ulici Vase Miskina, današnjoj Ferhadiji  maja 1992. godine. Agresor je time pokazao da su mu glavni ciljevi baš civili. Stihovi su nastali i komponovani sticajem okolnosti, vjerovatno u julu. Počelo je granatiranje Breke, gdje stanujemo. Moja supruga Nerma i sin Bojan nisu htjeli da idu u sklonište ako ne idem i ja, pa sam i otišao. Bio sam komentator i šef smjene na Radiju Bosne i Hercegovine. Tada su nas putem našeg programa obavještavali ko treba da dođe na smjenu. U skloništu mi nešto ne da mira, imao sam papir i olovku i odjednom izroniše stihovi. Očito je tema bila prisutna u podsvjesti i čekala je povod da izađe. Brzo sam napisao pjesmu. Po povratku u stan, prekucao sam je.

Kada sam došao na smjenu pred liftom sretnem producenta u našoj Muzičkoj produkciji Milana Stupara i Fadila Redžića koji je bio gitarista u našem orkestru. Milan kaže da kreću sa produkcijom pjesama primjerenih tom vremenu, pa eto ako budem i ja štogod napisao da im ponudim. Šuteći dam mu tekst. Stupar iznenađen kaže da bi se trebalo odreći autorskih prava i odgovorim: 'Naravno'. Otišao sam na šesti sprat gdje je bilo središte Radija i nakon izvjesnog vremena siđem do restorana. Kad sad pred liftom Fadil. Kaže mi da je on uzeo tekst da komponuje Ulicu prkosa. To je vrlo brzo urađeno. Nakon rata Redžić mi je pričao da su Davorin Popović i on plakali dok su snimali Ulicu prkosa.

Dobrano nakon uspostave mira, Ismet Nuno Arnautalić, takođe čovjek iz naše Muzičke produkcije, i član prve postave Indexa, rekao mi je da tu pjesmu smatra najboljim ostvarenjem te grupe nakon Bacila si sve niz rijeku. Nije znao da je tekst moj. Rekao je da je Redžić uradio izvrstan posao, da je isto tako odsvirano i da je Davorin bio u punoj formi. Izjavio je nedavno da je to pjesma koja je malo znana, ali da je on često sluša sa još nekima koje nisu prisutne u muzičkim emisijama.

To je sjetna, dostojanstvena pjesma bez militarističkog i osvetoljubivog naboja i nema razloga da je se veže samo za ratno vrijeme", prisjetio se Zija Dizdarević za Radiosarajevo.ba.      

Na plavom štitu s ljiljanima zlatnim
donose još cvijeća pale buket svijeća
ulica ćutanja prkosna od tuge
suze sa svijećama liju polje duge. 

Ulicom prkosa krvlju posvećenom
ćuti se o danu plavim osvećenom
pamtit će do vijeka ulica inata
ulica gdje cvatu ljiljani od zlata. 

Ulica ćutanja prkosna od tuge
suze sa svijećama liju polje duge
ulicom prkosa krvlju posvećenom
pamti se o danu plavim osvećenom. 

Pamtit će dovijeka ulica inata
ulica gdje cvatu ljiljani od zlata...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije