Dobro jutro, uz kultnu pjesmu "Bella Ciao"

0
Radiosarajevo.ba
Dobro jutro, uz kultnu pjesmu "Bella Ciao"
Printscreen / Dobro jutro, uz kultnu pjesmu "Bella Ciao"

Grupa KUD Idijoti su osnovani 2. februara 1981.

Širu popularnost stekli su 1987., nakon što su pobijedili na Omladinskom festivalu u Subotici u konkurenciji 300-injak sastava, nakon čega kreću s nastupima u Švicarskoj, Njemačkoj, Mađarskoj i Italiji.

Upravo u Italiji, u Reggiu Calabriji na festivalu mediteranskih zemalja je gotovo došlo do međunarodnog incidenta, nakon što su "karabinjeri" (italijanski policajci) prekinuli izvođenje pjesme "Bandiera rossa".

Svoj prvi album, Bolivia R'N'R, kompilaciju prva tri singla, te tri dotad neobjavljene pjesme, objavljuju u januaru 1990. za nezavisnu njemačku izadavačku kuću "Incognito Records".

Već u maju iste godine, objavljuju i idući album Mi smo ovdje samo zbog para, koji je i do danas ostao njihov najprodavaniji. Zbog raspada SFRJ, nakratko je odgođeno objavljivanje njihovog trećeg albuma Glupost je neuništiva, koji na kraju izdat 1992.

Iduće godine objavljuju album Tako je govorio Zaratusta, koji je ujedno bio i njihov prvi album objavljen na CD-u. Na njemu se našla jedna od najpoznatijih pjesama KUD Idijota, "Za tebe", kao i "O Bella Ciao".

Poslušajte pjesmu Bella Ciao iz 1993. godine kultnu pjesmu italijanskih partizana:

Tekst:

Una mattina mi son svegliato,

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

Una mattina mi son svegliato, E ho trovato l'invasor. O
partigiano portami via, O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao

O partigiano portami via, Perche mi sento di morir.
E se io muoio da partigiano, O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao E se io muoio da partigiano, Tu mi devi sepelir.

Me sepelirai la su in montagna, O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao Me sepelirai la su in montagna, Sotto l'ombra di un bel fior.
E tutti quelli che passeranno,

O bella ciao, bella ciao, bella ciao, ciao, ciao E tutti quelli che passeranno,
Dirano o ma che bel fior.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije