Diamusk objavila album Wadada

Radiosarajevo.ba
Diamusk objavila album Wadada
Debi album nekadašnje vokalistice bendova Gluho Doba Against Def Age, Dubioza Kolektiv i La Cherga izašao je 29. aprila na CD izdanju.

Izdavačka kuća Fjordsounds iz Bergena prepoznala je Adisu Zvekić kao pjevačicu s karakterom i zanimljivim pjesmama koje odudaraju od trendova i nude nešto novo. Wadada je riječ koja na etiopijskom amarik jeziku znači univerzalna ljubav, iz koje smo svi potekli.

"Čovjek u toj ljubavi je osoba  koja vjeruje u sebe, zna ko je, i stoji čvrsto na zemlji u svojim uvjerenjima", kaže Adisa, koja sve ove godine nije prestala raditi muziku, iako se u jednom momentu nakon prseljenja u Norvešku zarekla da to više neće činiti. Srećom po nas, nije istrajala u toj nakani, i dobili smo 10 novih pjesama.  

U intervjuu za Radio Sarajevo jednom je Adisa rekla da je na svom solo albumu željela pobjeći od teške "muške balkanske energije". Jedina pjesma koja ima koliku-toliku zvučnu poveznicu s Balkanom je No more war, zbog diskretne trube, koja uvodi slušaoca u pjesmu. Tu je i saradnja s bratom Adisom Zvekićem iz Dubioze na pjesmi The Screen, i neizbježnoj tematici ekrana, koji i dalje služi za kontrolu svekolikog pučanstva (a koji je vremenom evoluirao do smartphonea i tableta). Mastering je radio Đani Pervan, koji "zna svjetski pos'o, a ima naš senzibilitet", kako bi ga opisali kao nekog koga često biraju izvođači s ovih prostora. Producent je bio Adisin suprug Aldin Hasanović - Mega.

Ranije se uvijek moglo čuti koje su to Dubiozine pjesme iz pera Adise. One su uvjek bile univerzalne, pa i metafizičke ako hoćete. Dok su ostale pjesme pozivale na konkretnu akciju - ustani, ruši, kreni, ne daj! - Diamusk također zove na akciju, ali ona nije fizička, vanjska. Češće je to unutrašnja borba i promjena, prema onoj staroj Ghandijevoj: "Be the change you wish to see in the world".

Nama najbolje pjesme: Brotherhood, Nightbird's song, Wadada, Rescue...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije