Brian Eno na Radiju Sarajevo 90,2 FM

Radiosarajevo.ba
Brian Eno na Radiju Sarajevo 90,2 FM
Official web site / Brian Eno
Ovaj muzički vikend ćemo posvetiti jednom vidu stvaralaštva Briana Enoa.

Brian Eno je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine. Svoj veliki doprinos i pomoć je dao u periodu kada je to bilo najpotrebnije. Nakon 20 godina se vratio na ove prostore i 13. juna otvorio izložbu u Historijskom muzeju BiH pod nazivom "77 Milion Paintings" koja će biti dostupna posjetiteljima sve do 29. augusta 2018. godine. 

Ovaj muzički vikend na talasima Radija Sarajevo će biti svojevrsna izložba "muzičkih djela" na kojima je radio Brian Eno. Za vas smo izabrali jedan "best of" pjesama koje je Brian Eno producirao ili na kojima je svirao i pjevao. Tako će se tu naći Talking Heads, Sikter, David Bowie, Coldplay, Grace Jones, U2, David Byrne i još neki.

Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno, poznat i pod skraćenicom Eno, je engleski muzičar, kompozitor, producent, muzički teoretičar, pjevač te umjetnik. Najpoznatiji kao jedan od glavnih inovatora ambijentalne muzike.

Eno je studirao na umjetničkoj školi, uzimajući inspiraciju iz minimalističkih slika, kada se ranih 1970-ih, s malo muzičkog obrazovanja, pridružio bendu Roxy Music svirajući klavijature i sintesajzere. Roxy Music je brzo postala uspješna na glam rock sceni, ali se Eno brzo umorio od stalnih sukoba sa pjevačem Bryanom Ferryjem, kao i turneja, pa je napustio bend nakon albuma For Your Pleasure (1973), započevši solo karijeru sa art rock pločama Here Come the Warm Jets (1974) i Taking Tiger Mountain (By Strategy) (1974). Eno je proširio opus prema eksperimentalnim muzičkim stilovima sa No Pussyfooting (1973) (u saradnji sa Robertom Frippom), uticajnim Another Green World (1975) i Discreet Music (1975). Njegovi pionirski pokušaji pravljenja ambijentalne muzike sa "zvučnim pejzažima" su ga počeli zaokupljati nakon Ambient 1/Music for Airports (1978) i kasnijim Apollo: Atmospheres and Soundtracks (1983) koga je komponirao za dokumentarni film For All Mankind. Eno je usprkos tome nastavio pjevati na nekim od svojih ploča, kao što su Before and After Science (1977) i Another Day on Earth (2005).

Enov solo opus je bio prilično utjecajan, zahvaljujući pionirskom radu na ambijentalnoj i generativnoj muzici, inovativnim tehnikama produkcije kao naglašavanju "teorije pred praksom". Također je uveo koncept muzike šanse zahvaljujući radu s drugim muzičarima. Do kraja 1970-ih Eno je radio s Davidom Bowijem na slavnoj avangardnoj "Berlin Trilogy" pomogao popularizaciji američkog punk rock benda Devo i novog muzičkog žanra "New Wave", te često sarađivao s Haroldom Buddom, Johnom Caleom, Clusterom, Robertom Frippom i Davidom Byrneom, kome je producirao znameniti album My Life in the Bush of Ghosts (1981). Producirao je i izvodio muziku na tri albuma grupe Talking Heads, uključujući Remain in Light (1980), producirao sedam albuma za U2, uključujući The Joshua Tree (1987), te, između ostalih, radio ploče za James, Laurie Anderson, Coldplay, Paul Simon, Grace Jones i Slowdive.

Kao umjetnik, Brian Eno je paralelno sa muzičkom karijerom radio na nekoliko multimedijskih projekata, kao što su umjetničke instalacije, novinska kolumna u The Observeru i "Oblique Strategies" (napisane s Peterom Schmidtom), špilu karata od kojih svaka sadrži kriptičku primjedbu, ili opservaciju vezanu uz rješavanje dilema. Također piše redovnu kolumnu za časopis Prospect.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije