Adi Lukovac & Ornamenti i pjesma "Merhaba"

Radiosarajevo.ba
Adi Lukovac & Ornamenti i pjesma "Merhaba"
Adi Lukovac bio je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene. Pamtit ćemo ga kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade Davorin.

Ovaj pionir elektornske muzike u BiH bi, vjerovatno, napravio još mnogo toga, da 18. juna 2006. godine nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Rođen je 1970. godine u Sarajevu, a njegova prva muzička iskustva vežu se za grupu 'Base Line', prvog bh. predstavnika elektro-eksperimentalne scene. Snimanje prve demo kasete poklapa se sa periodom početka rata u našoj zemlji, zbog čeka i band prestaje da postoji.

Kasnije formira bend Ornamenti s kojim snima prvi demo pod nazivom Na dan naše smrti.

Po završetku rata na talijanskom Arezzo Wave Love festivalu prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentovan i Post War Sound i video-spot Odsanjan s albuma Pomjeranja, koji se pojavljuje i na Sarajevo film festivalu 1998. godine.

Njegova muzika korištena je u filmu Put na mjesec Srđana Vuletića i Sindrom redateljice Ines Tanović. Radio je muziku i za film Dine Mustafića Remake. Bio je autor i muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

Za pjesmu dana ste birali singl pod nazivom Merhaba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije