Sjećanje na Adija Lukovca: Pionir elektronske muzike u BiH

Radiosarajevo.ba
Sjećanje na Adija Lukovca: Pionir elektronske muzike u BiH
/ Adi Lukovac
Adi Lukovac bio je bio jedan od kreativnih simbola moderne bh. muzičke scene.

Pamtit ćemo ga kao dobitnika mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije tri muzičke nagrade Davorin.

Ovaj pionir elektornske muzike u BiH bi, vjerovatno, napravio još mnogo toga, da prije tačno jedanaest godina, 18. juna 2006. godine nije stradao u saobraćajnoj nesreći.

Rođen je 1970. godine u Sarajevu, a njegova prva muzička iskustva vežu se za grupu 'Base Line', prvog bh. predstavnika elektro-eksperimentalne scene. Snimanje prve demo kasete poklapa se sa periodom početka rata u našoj zemlji, zbog čeka i band prestaje da postoji.

Kasnije formira bend 'Ornamenti' sa kojim snima prvi demo pod nazivom 'Na dan naše smrti'.

Po završetku rata na talijanskom Arezzo Wave Love festivalu prvi put predstavlja modernu elektronsku scenu BiH, gdje je prezentovan i "Post War Sound" i video-spot "Odsanjan" sa albuma "Pomjeranja", koji se pojavljuje i na Sarajevo film festivalu 1998. godine.

Izdao je dva albuma, Pomjeranja i Fluid, na kojima je sarađivao s mnogim bh. muzičarima. Tu, prije svega, treba spomenuti doajenku bh. sevdalinke Eminu Zečaj te Dinu Merlina, kojem je producirao album Sredinom. Dino je učesvovao u pjesmi Ornamenata pod nazivom 'Tako prazan'.

Njegova muzika korištena je u filmu Put na mjesec Srđana Vuletića i Sindrom redateljice Ines Tanović. Radio je muziku i za film Dine Mustafića Remake. Bio je autor i muzike za predstavu Tvrđava, Sulejmana Kupusovića.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije