Narodna skupština RS o popisu stanovništva

Radiosarajevo.ba
Narodna skupština RS o popisu stanovništva
Narodna skupština Republike Srpske nastavlja zasjedanje početo jučer. Na dnevnom redu je Nacrt zakona o popisu stanovništva RS 2011. godine, koji predviđa izjašnjavanje o državljanstvu, nacionalnoj pripadnosti, materinjem jeziku i vjeroispovijesti.

Međutim, posebnim članom utvrđeno je da izjašnjavanje o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti neće biti obavezno, odnosno da se osobe, ako ne žele, o tome ne moraju izjašnjavati. Prema Nacrtu zakona, popisom će biti obuhvaćeni državljani BiH i strani državljani koji imaju prebivalište ili boravište u RS-u, bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, osobe bez državljanstva koje imaju boravište u RS-u bez obzira na to gdje se u momentu popisa nalaze, te domaćinstva, stanovi i druge nastanjene prostorije ovih osoba.

Zahtjev zastupničkih klubova SDA/Stranka za BiH i SDP-a BiH da ovaj zakonski akt bude povučen s dnevnog reda jučer je odbijen.

srna/radiosarajevo.ba

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije