Distrofičari u Banjoj Luci ponovo u štrajku glađu

Radiosarajevo.ba
Distrofičari u Banjoj Luci ponovo u štrajku glađu
Radnici banjalučkog Zavoda distrofičara, koji su ranije dobili otkaz, ponovo su stupili u štrajk glađu, nakon što im je stečajni upravnik saopćio da nije moguće da budu vraćeni na posao dok tu odluku ne donese Osnovni sud u Banjoj Luci koji vodi stečajni postupak.

Podsjećanja radi, ministri u Vladi RS-a obećali su ranije da će svi radnici, koji su dobili otkaz, ove sedmice potpisati nove ugovore.

Distrofičari su počeli ponovo da štrajkuju glađu i kažu da će ići do iznemoglosti, jer drugog izlaza – nema.

Otpušteni radnici Drago Novaković i Milijana Mitrić ističu da su ponovo prevareni i da ih je ovog puta Vlada izigrala, jer im je obećala da će se njihovi problemi riješiti.

„Nepravda je očigledna. Taj stečajni upravnik je vratio šest radnika mimo odluke Suda, a za nas 16 invalida treba odluka Suda. To nije tačno“, kazao je Novaković.

Zaključke Vlade RS-a dobili su u utorak, a jučer su trebali početi raditi svi oni koji su dobili otkaze.

Danas, kažu, više ne znaju na čemu su.

Stečajni upravnik Radovan Radulj im je rekao da će Sud u Banjoj Luci odlučiti kada će i da li biti vraćeni na posao.

Entitetska vlada je svojim zaključcima zatražila plan reorganizacije preduzeća, da bi se osigurao reprogram dugova prema Poreznoj upravi kao najvećem povjeriocu, i obavezala sva ministarstva, republičke uprave i upravne organizacije da u roku od mjesec dana ugovore poslove iz djelatnosti Zavoda, čime bi radnicima bio osiguran posao.

U Zavodu distrofičara, koji je preduzeće za zapošljavanje prvenstveno invalida, tvrde otpušteni radnici, rade i potpuno sposobne osobe, na čijim bi mjestima mogli raditi invalidi.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije