Članovi Predsjedništva primili Cavusoglua

Radiosarajevo.ba
Članovi Predsjedništva primili  Cavusoglua
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su predsjednika Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Mevluta Cavuşoglua.

Cavuşoglu je razgovarao sa članovima Predsjedništva BiH o aktuelnoj situaciji u BiH i napretku koji je ostvaren u ispunjavanju postprijemnih obaveza BiH prema Vijeću Evrope.

Posebno se osvrnuo na obaveze iz presude Evropskog suda za ljudska prava, a tiču se promjena u izbornom zakonu BiH, te je pozitivno ocijenio odluku Predsjedništva BiH da se u Vijeću ministara pripremi Akcioni plan za provedbu presude Evropskog suda za ljudska prava.

Također, rekao je da se nada da postoji politička saglasnost u izvršavanju započetih reformi, a sve da bi se BiH što prije priključila EU.

Naglasio je da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope pomoći vlastima BiH u izvršenju svih odluka na putu napretka BiH.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su zahvalnost Vijeću Evrope za podršku i pomoć BiH na njenom putu ka EU, i složili se da je nužno i dalje intenzivno raditi na ispunjavanju postprijemnih obaveza BiH, po principima i standardima EU.

Zahvalili su predsjedniku Cavuşoglu na dosadašnjem angažmanu kao članu Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za nadgledanje ispunjavanja postprijemnih obaveza BiH prema Vijeću Evrope.

Razgovaralo se i o važnosti liberalizacije viznog režima za građane BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije