Završeno iznošenje dokaza u predmetu Jovičić

Radiosarajevo.ba
Završeno iznošenje dokaza u predmetu Jovičić
Suđenje Nemanji Jovičiću (1961.), koji se tereti za ratni zločin protiv civila na području Hadžića, nastavljeno je danas u Kantonalnom sudu Sarajevo predočavanjem dokaznih prijedloga odbrane.

Budući da je optužba završila s izvođenjem dokaznih prijedloga u ovom predmetu, branitelj optuženog, advokat Duško Tomić najavio je da će dokazni postupak biti nastavljen saslušanjem 21 svjedoka odbrane.

Po njegovim riječima, među svjedocima koje je odbrana predložila su saborci i osobe nadređene optuženom, te stanovnici Hadžića koji su ranije saslušani u Haškom tribunalu (ICTY).

Kako je saopćila predsjedavajuća Sudskog vijeća, sutkinja Dalida Burzić, Sud će se o dokaznim prijedlozima odbrane očitovati na sutrašnjem nastavku glavnog pretresa

Inače, prijedlogu odbrane prethodilo je svjedočenje posljednjeg svjedoka optužbe - člana tima sudskih vještaka, kliničkog psihologa Senadina Fadilpašića, koji je potvrdio navode psihijatrijskog vještačenja jedne od oštećenih u ovom predmetu od 17. decembra 2007.

U vezi s tim, zastupnik optužbe, kantonalni tužitelj Safet Hrapo uložio je u sudski spis nalaz i mišljenje spomenutog timskog neuropsihijatrijskog vještačenja, te potvrdu o ambulantnom pregledu oštećene.

Jovičića optužnica tereti da je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini u toku 1992. na području općine Hadžići, koja se nalazila pod kontrolom VRS-a, u svojstvu pripadnika bataljona "Hadžići" sudjelovao u napadu na naselje Hadžići, nezakonitom lišavanju slobode, mučenju i nečovječnom postupanju, silovanju i pljački imovine nesrpskog stanovništva.

fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije