Josipović: Srbija nema izgleda s kontratužbom

Radiosarajevo.ba
Josipović: Srbija nema izgleda s kontratužbom
Podnošenje tužbe za genocide od strane Srbije protiv Hrvatske u ponedjeljak pred Međunarodnim sudom pravde izazvalo je i prve reakcije političara i zvaničnika u Hrvatskoj.

Josipović: Neka Srbija izruči Mladića i Hadžića

Kandidat SDP-a za predsjednika Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u ponedjeljak uvečer u Zagrebu da Srbije „nema izgleda da dobije tužbu protiv Hrvatske“.

Mogućnost dogovora dviju zemalja za Josipovića je moguća ali pod uslovom da se ispune određeni zahtjevi Hrvatske. Ti zahtjevi odnose se, prije svega, na zarobljene i nestale osobe tokom Domovinskog rata. Predsjednički kandidat Josipović ističe da se ne zna sudbina više od 1.000 ljudi te da je „predug popis kulturnog blaga koje Hrvatska čeka da bude vraćeno iz Srbije“, prenose agencije.

Pored toga, prema Josipoviću, Srbija do sada još uvijek nije smogla snage da „preda pravdi dva velika ratna zločinca – Ratka Mladića i Gorana Hadžića“.

Drugi predsjednički kandidat, sadašnji gradonačelnik Zagreba Milan Bandić stava je da će problemi u odnosima Hrvatske i Srbije biti potpuno riješeni „onog trenutka kada neko od političara iz Srbije dođe u Vukovar“. Bandić je sugerirao srbijanskim liderima da „učine ono što je svojedobno učinio bivši njemački kancelar Willy Brandt“.

Svi odgovori su u međusobnoj saradnji

Međunarodni sud u Hagu neće potvrditi ni hrvatsku tužbu za genocid protiv Srbije, niti srpsku kontratužbu, ali će objema stranama jasno dati do znanja da moraju konačno da raščiste svoje ratno nasljeđe, rekao je predsednik Srpskog nacionalnog vijeća u Zagrebu Milorad Pupovac.

"Umjesto da se bavimo oslobađanjem od ratne prošlosti, da se zalažemo za povratak izbjeglica i sankcioniranje ratnih zločina, mi ovim tužbama oživljavamo tu prošlost i pravimo joj prostor da gospodari našom sadašnjošću i budućnošću", rekao je Pupovac za "Večernje novosti".

Jasno je i Hrvatskoj i Srbiji, rekao je Pupovac, da na tom sudu ne mogu dobiti odgovore na pitanja koja postavljaju u svojim tužbama. On smatra da će te odgovore morati da nađu u međusobnoj saradnji.

"Jasno je da genocida u periodu 1991 - 1995. godine nije bilo, ali bilo je teških ratnih zločina i etničkog čišćenja", rekao je Pupovac.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije