Njemačka: Ostavke zbog prikrivanja dokaza o NATO bombardovanju u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Njemačka: Ostavke zbog prikrivanja dokaza o NATO bombardovanju u Afganistanu
Zapovjednik njemačkog Glavnog štaba i državni tajnik odbrane podnijeli su ostavke nakon informacija o prikrivanju dokaza u istrazi o bombardovanju u Afganistanu, objavio je u četvrtak ministar odbrane Karl-Theodor zu Guttenberg.

"Razriješit ću dužnosti, na njegov zahtjev, zapovjednika Glavnog štaba Wolfanga Schneiderhana, a državni tajnik odbrane Peter Wichert preuzima također svoju odgovornost", rekao je ministar pred njemačkim poslanicima, javio je AFP.

On je dodao da je donio ovu odluku nakon što je dnevni list Bild otkrio da je prethodno ministarstvo odbrane prikrivalo informacije od javnog mnijenja i federalnog tužiteljstva, koje istražuje bombardovanje u kojem je, prema izvještaju NATO-a, bilo od 17 do 142 mrtvih ili povrijeđenih.

NATO snage u Afganistanu bombardovale su 4. septembra, na zahtjev njemačkog pukovnika Georga Kleina, dvije kamion-cisterne, koje su prethodno uzeli talibani blizu Kunduza, na sjeveru zemlje.

Ova obavijest o ostavkama je objavljena na dan kada bi Bundestag trebao da razmatra produženje od godinu dana vrlo nepopularnog raspoređivanja Bundeswhra u Afganistanu, bez donošenja odluke.

Generalni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen u četvrtak bi se u Berlinu trebao sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

fena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije