OHR: Svaka dobronamjerna inicijativa ima podršku

Radiosarajevo.ba
OHR: Svaka dobronamjerna inicijativa ima podršku

Svaka dobronamjerna inicijativa ima punu podršku međunarodne zajednice i EU, izjavio je Srni portparol OHR-a Oleg Milišić, komentarišući predstojeći sastanak predstavnika stranka u BiH, koji je u Banjaluci zakazao lider SNSD-a Milorad Dodik.

Milišić je rekao da izabrani predstavnici BiH i njene demokratske institucije moraju preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje i kada to učine imaju punu podšku međunarodne zajednice i EU.

"Izabrani predstavnici vode ovu zemlju i moraju preuzeti odgovornost za njenu budućnost, a međunarodna zajednica je u BiH investirala značajan kapital i iz tog razloga se nastavlja i njena uloga u obezbijeđivanju napretka ove zemlje", rekao je Milišić.

On je napomenuo da je međunarodna zajednica uložila, kako finansijski tako i ljudski i politički kapital, zbog čega joj je cilj da obezbijedi da BiH postane mirna i demokratska država koja napreduje ka integraciji u evroatlantske institucije.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica će nastaviti da radi u okviru svog mandata da obezbijedi podrški Dejtonskom mirovnom sporazumu i da država BiH dalje napreduje u reformama.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik 23. oktobra pozvao je predstavnike svih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH da u petak, 30. oktobra dođu u Banjaluku da bi pokušali da nađu rješenja za probleme u vezi sa viznom liberalizacijom i evropskim integracijama.

Dnevni red sastanka sadrži osam tačaka, među kojim je izvještaj predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH o radu ove institucije, dogovor o imenovanjima, odnosno popunjavanju upražnjenih mjesta u organima BiH, te o ispunjavanju preostalih obaveza BiH u procesu ukidanja viznog režima, rekao je Srni izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić.

Na dnevnom redu je i Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, Ombudsman RS, pripreme za aktivnosti u vezi sa statusom BiH kao nestalne članice Savjeta bezbjednosti UN.

Učesnici sastanka trebalo bi da razgovaraju i o modalitetima i procedurama koje se odnose na moguće ustavne promjene.

"Tu, prije svega mislimo na povećanje broja poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, način izbora i povećanje broja delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, usaglašavanje odredbe Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima u pogledu izbora članova Predsjedništva BiH, prenošenje nadležnosti sa Predsjedništva BiH na Savjet ministara BiH, odnosno budžet i međunarodne finansijske transakcije", precizirao je Vasić.

On je potvrdio da bi tema sastanka bio i stendbaj aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom i budžetsko planiranje za 2010. godinu, rješavanje pitanja državne imovine i aktivnosti na daljem putu BiH ka NATO-u.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije