Znate li da se klima može zapaliti? Ukoliko čujete ovaj zvuk, odmah je gasite

0
Radiosarajevo.ba
Znate li da se klima može zapaliti? Ukoliko čujete ovaj zvuk, odmah je gasite
Foto: Kolaž / Požar na klima uređaju

Zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile regiju u posljednjih desetak dana, mnogi građani nisu gasili rashladne uređaje poput klima. Koliko njihovo preopterećenje može biti opasno, pokazuju užasni požari koji su zahvatili stanove.

Posebno zabrinjava slučaj iz Srbije, gdje je zgrada u Rakovici gorila nakon što je eksplodirala klima, što je uznemirilo mnoge građane.

Sada se na društvenim mrežama pojavio snimak koji prikazuje trenutak kada počinje požar na klima uređaju.

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

Analiza | Puhovski: Harris ima svoje adute, ali Trump je i dalje u značajnoj prednosti

Na snimku se vidi plamen koji zahvata vanjsku jedinicu klima uređaja, a zvuk varničenja jedan je od glavnih znakova upozorenja, navode stručnjaci. Takav požar može se brzo proširiti i zahvatiti terasu i cijeli stan, ovisno o tome gdje je klima postavljena.

Stručnjaci savjetuju građane da redovno održavaju svoje klima uređaje i da paze na preopterećenje kako bi se izbjegle ovakve katastrofe.

Također, važno je imati ispravne električne instalacije i izbjegavati prekomjerno korištenje uređaja tokom vrućih dana, piše Blic.

Pogledajte snimak koji kruži društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije