Iritantno / Youtuber napravio najglasniju tastaturu na svijetu

14. 05. 2020. u 07:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Nije tajna da mehaničke tastature mnogi vole i mrze. Oni koji ih mrze, uglavnom je zbog zvuka, posebno ako radite u kancelarijskom okruženju, neprestano kucanje moglo bi da dovede neke do ludila. Međutim, čini se da je youtuber Jatin Patel možda pretjerao i stvorio tastaturu koja bi mogla da bude najglasnija i potencijalno najiritantnija tastatura na svijetu.

Tastatura koju Patel koristi je SteelSeries tastatura, koja nije naročito glasna, ali Patel je odlučio da želi oponašati osjećaj kucanja na pisaćoj mašini (što može biti glasno), pa je pripremio ovaj mali "uradi sam" projekat.

Učinio je nekoliko solenoida montiranih na dugačku drvenu dasku. Zatim je napisao prilagođenu skriptu tako da kad god je nešto otkucao na tastaturi, ona šalje signal Arduino ploči povezanoj preko USB-a koja potom aktivira solenoide.

To znači da bi svakim pritiskom na tipku, klip solenoida bi radio, stvarajući izuzetno glasan zvuk.

Drvena ploča je takođe povezana sa sistemom koji se pomjeraju u malim koracima svaki put kada se pritisne neki taster, na kraju oponašajući ne samo zvuk, već i rad pisaćeg mašine. Sigurno je reći da ako bi se radilo o postavci koja se koristi u kancelariji, Patelovi saradnici bi bez sumnje izgubili razum, ali nekim ljubiteljima mehaničkih tastatura, vjerovatno prija ušima, zaključuje PC Press.

 

NEMA KOMENTARA