Vožnja balonima u Kapadokiji posjetioce ljeti posebno fascinira

0
Anadolija
Vožnja balonima u Kapadokiji posjetioce ljeti posebno fascinira
Foto: Anadolija / Kapadokija

Kapadokija u općini Goreme jedna je od najpoznatijih turističkih destinacija u Turkiye, gdje se spajaju ljepote prirode i istorije, formirajući jedan od najljepših krajolika na svijetu.

Godišnje Kapadokiju posjeti nekoliko miliona turista iz cijelog svijeta, a dešava se da ujutro na nebu leti i do 100 balona od kojih svaki može voziti do 20 osoba. Mnogi domaći i strani turisti posjećuju Kapadokiju kako bi uživali u prelijepim krajolicima.

Kapadokija, koja se nalazi na listi svjetske baštine UNESCO-a, danima kada su vremenski uslovi pogodni dnevno primi više od 3.000 turista i pruža usluge sa 156 balona na vrući zrak.

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Pekara 'Manja' u Sarajevu prestaje sa radom na ovoj lokaciji

Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije

Čarobna vožnja balonom na 800 metara iznad magične Kapadokije

Ovu poznatu turističku destinaciju i ove godine posjećuju turisti iz cijelog svijeta.

Samo u posljednjih pet godina, više od 14 miliona turista posjetilo je ovaj dio Turkiye.

U 2019. godini je zabilježen rekord u broju turista koji su učestvovali u turama balonima u regionu u kojem se godišnje u prosjeku mogu pružati usluge balonima 220 dana.

U 2019. godini je u turama balonom u ovoj regiji učestvovalo oko 589.000 domaćih i stranih turista, a lokalne vlasti procjenjuju da će ove godine premašiti rekord iz 2019. godine zbog povećanog putničkog kapaciteta i potražnje.

Kapadokija
Foto: Anadolija: Kapadokija

"Broj putnika koji učestvuju u dnevnoj turi balonom na ovom području kreće se između 3 i 4 hiljade. Kada pogledamo broj prevezenih putnika i balona koji svakodnevno pružaju usluge, Kapadokija je svjetska prijestolnica komercijalnih balona", rekao je on.

Let balonom nepresušni je izvor adrenalina i fascinacije kod turista koji posjećuju jednu od poznatijih turskih destinacija.

Posjetili smo Erciyes, turski ski centar: Ovo su cijene smještaja, žičare, ski passa

Posjetili smo Erciyes, turski ski centar: Ovo su cijene smještaja, žičare, ski passa

Pejzaž Kapadokije nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a. Riječ je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su planine Erciyes i Hasan izbacivale prije nekoliko miliona godina.

Turisti koji smognu hrabrosti svako jutro imaju priliku da se balonom vinu u visine iznad tog mjesta koje je spoj prirodnih i historijskih fenomena.

Baloni lete iznad Goreme i Nevsehira još od 1988. godine.

Uživajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije