Video o kojem se priča: Ilhan 'pomela' američkog političara koji je lagao o masakru

Radiosarajevo.ba
Video o kojem se priča: Ilhan 'pomela' američkog političara koji je lagao o masakru
PrtScr / Ilhan Omar i Elliot Abrams

Jedan od najviralnijih videa proteklih dana na internetu je onaj koji prikazuje kako je Ilhan Omar, prva muslimanska zastupnica u američkom Kongresu razljutila republikanca Elliota Abramsa, koji je nadgledao i poslije lagao o masakru u El Salvadoru, u koji su bili "upetljani" američki vojnici.

Abrams, koji je 1991. osuđen jer je nezakonito prećutio informacije Kongresu o tzv. Iran-Contra skandalu, ali ga je poslije pomilovao George H.W. Bush, tokom novog saslušanja potpuno je izgubio kontrolu kad ga je Omar počela ispitivati o El Salvadoru.

Naime, 1982. godine, američki mediji doznali su za masakr počinjen nad stotinama civila. Zločin su počinile vladine snage u El Salvadoru, iste snage koje su podržali i obučili Amerikanci. Abrams je tada svjedočio da medijski natpisi nisu kredibilni, da je riječ o propagandi gerile; 11 godina kasnije izvještaji su potvrdili da je skoro hiljadu ljudi ubijeno u masakru, da su ga zaista počinile snage vlasti, a da su se neki od njih hvalili silovanjima malih djevojčica.

Abrams je optužen da je prikrio istinu i o masakru, ali i o tome da su zločince obučili Amerikanci. 

Kako danas imamo tešku političku situaciju u Venecueli, u Kongresu se raspravljalo o ulozi SAD-a u državnim udarima ili rušenju opozicije, s naglaskom na Latinsku Ameriku. Zastupnica Omar velika je kritičarka američkog miješanja u tamošnje politike. Na raspravu je tim povodom stigao i Abrams, koji je ranije događaje u El Salvadoru nazvao "prelijepim uspjehom". Trenutno je na poziciji specijalnog američkog predstavnika za Venezuelu. Zastupnica Omar imala je šta reći o tome.

"Gospodine Abrams, 1991. ste se izjasnili krivim zbog toga što ste krili informacije od Kongresa za Iran-Contra aferu", počela je Omar, pa nastavila: "Zaista mi nije jasno zašto bi bilo koji član ovog komiteta ili zašto bi Amerikanci povjerovali bilo šta što imate reći danas."

Abrams se počeo ljutiti kada je krenuo da replicira zastupnici, a ona, nasmijana i ozbiljna, mu govori: "Ovo nije bilo pitanje." Abrams želi protestirati, no ona ga opet prekida s porukom kako ima pravo na svoje vrijeme.

Omar potom počinje pitanje. Podsjeća Abramsa na El Salvador i njegove riječi o "prelijepom uspjehu", pa ga opetovano pita da li i danas misli tako. Abrams odbija dati odgovor, žali se kako ga napadaju, a onda još govori "do ovog dana, El Salvador je demokratska zemlja - e to je prelijep uspjeh."

No, Ilhan nije odustala. Nasmijana, ponovo ga je pitala: "Da ili ne - da li mislite da je masakr koji se desio dok smo bili na straži prelijep uspjeh."

Abrams je naravno odbio dati odgovor i nazvao je njeno pitanje presmiješnim.

Pogledajte snimak o kojem se priča - i to s velikim razlogom:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije