Australija / Video koji slama srce: Dječak žrtva nasilja alarm je za sve

21. 02. 2020. u 18:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1486

Australka Yarraka Bayles iz prve je ruke iskusila grozne posljedice nasilja nad vlastitim djetetom, koje u školi proživljava njen 9-godišnji sin Quaden.

Dječak je rođen s dijagnozom Achondroplasia dwarfizam, poremećaju rasta kostiju zbog čega on ima normalnu veličine torza, a znatno kraće udove od prosjeka.

Koliko nasilje utječe na Quadena, majka je otkrila u videu kojeg je snimila nakon što ga je pokupila iz škole, želeći upozoriti sve što žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji proživljavaju te kako je potrebno pozabaviti se tom temom puno više nego do sad.

I sama u suzama, Yarraka je dodala da ovo vrijeđa cijelu njenu porodicu.

Otkako je objavila video u utorak, on je pregledan preko 17 miliona puta. Dječak i porodica dobili su veliku podršku javnosti, uključujućih onu australskih sportaša te drugih slavnih ličnosti.

GoFundMe je zasad skupio oko 120.000 dolara s prvotnom namjerom da se Quadena pošalje u Disneyland.

Ruganje, isključivanje iz društva i krađa djetetovih stvari - samo su neki od oblika nasilja s kojima se djeca susreću u školi. Tri četvrtine djece barem je jednom u životu doživjelo vršnjačko nasilje. Takvo ponašanje može rezultirati emocionalnim tegobama i problemima u ponašanju. Kako posljedica toga može se javiti agresija, usamljenost i depresija.

Djeca koja maltretiraju druge najčešće to rade da bi bila popularna, jer traže pozornost ili zato da bi sebe učinila važnijima nego što jesu. Maltretiranjem slabijih od sebe oni postaju moćniji i važniji.

Njihove su žrtve najčešće djeca koja su drugačija od njih, i to obično fizički slabija, mlađa te djeca koja se ne znaju izboriti za sebe i ona djeca koja se lako uzrujaju.

 

KOMENTARI (1)