Uvoz radnika iz Turske: "Uz uslove koje smo obezbijedili, za njih je sada BiH - Njemačka"

2
Radiosarajevo.ba
Uvoz radnika iz Turske: "Uz uslove koje smo obezbijedili, za njih je sada BiH - Njemačka"
Foto: Screenshoot / Osman Jahić

Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski.

Među oglasima za poslove na istoku svijeta, Bosna i Hercegovina kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva.

Međutim, domaći poslodavci sada strahuju da takvu reputaciju ne bi mogla pokvariti sama država čije vlasti nemaju sluha za ono što se dešava na tržištu.

Bosanac koji je životni poziv pronašao u zasadima kupine: "Prava će morati da se spremi na selo"

Bosanac koji je životni poziv pronašao u zasadima kupine: "Prava će morati da se spremi na selo"

"Ja i 30 radnika smo došli iz Turske i nadležni smo za postavljanje šina, izolaciju, sklapanje šina, testiranje izdržljivosti...", pojasnio je za Novu BH Aykut Kilic, inače inžinjer na radu sarajevske pruge.

Kompanija je bila primorana ekspresno pronaći rješenje, pa makar to bio i uvoz strane radne snage. 

"Morali smo ovim uposlenicima obezbijediti smještaj, hranu, osiguranje, kupili smo i autobus za dobre uslove", pojasnio je Osman Jahić, vlasnik građevinske firme te dodao:

"Mislim da ove uslove, koje smo obezbijedili uposlenicima, da je za njih u ovom momentu, s obzirom na inflaciju kod njih, BiH - Njemačka",

Strani radnici u BiH

Na brojnim gradilištima širom zemlje, osim naših jezika, mogu se čuti turski, kineski i arapski. Među oglasima za poslove na istoku svijeta, Bosna i Hercegovina kotira kao zemlja sa dobrim uslovima za radnike iz inostranstva. Međutim, domaći poslodavci sada strahuju da takvu reputaciju ne bi mogla pokvariti sama država čije vlasti nemaju sluha za ono što se dešava na tržištu.

Posted by NOVA BH on Wednesday, August 24, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije