Snažni uragan Ida stigao na obalu Loiusiane, u toku evakuacija stanovništva

0
Radiosarajevo.ba
Snažni uragan Ida stigao na obalu Loiusiane, u toku evakuacija stanovništva
Foto: Twitter / Uragan Ida sve jači

Ulice u dijelovima New Orleansa već su poplavljene, uragan Ida stigao je na obalu Louisiane.

Ida je trenutno u kategoriji 4 po jačini, od maksimalnih pet, s vjetrovima brzine više od 240 kilometara na sat te mogućnosti da ojača do maksimalne kategorije u idućim satima.

Glavni udar uragana se očekivao tačno na 16. godišnjicu udara smrtonosnog uragana Katrina na obalama Meksičkog zaljeva, koji je odnio više od 1.800 života.

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

Benjamina Karić poslala pismo svim prijateljskim gradovima Sarajeva: Imala je samo jednu molbu

“Ida je spremna na daljnje jačanje i na temelju nedavnih satelitskih snimaka čini se da je to neizbježno”, rekli su ranije iz NHC -a.

“Ekstremno opasno podizanje razine mora i katastrofalna šteta od vjetrova su neminovne kad uragan stigne do obale u narednih par sati”, upozorio je na Twitteru Nacionalni centar za uragane.

 Upozorenje na uragan ostaje na snazi od Intracoastal Cityja u Louisiani do ušća Pearl Rivera, te uključuje jezero Pontchartrain, jezero Maurepas i New Orleans. Izdano je i upozorenje od poplava opasnih po život.

“Uticaji padavina, vjetrova i olujnih udara osjetit će se puno šire od samog središta oluje”, navode američki meteorolozi.

Dođe li uragan Ida do Louisiane prema sadašnjim prognozama, bit će to već četvrti uragan koji je pogodio ovu američku saveznu državu od augusta prošle godine. Sve se može dogoditi točno na 16. godišnjicu udara smrtonosnog uragana Katrina na obalama Meksičkog zaljeva, koji je odnio više od 1.800 života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije