Turska: Psić spašen iz požara postao maskota spasilačkih timova

1
Radiosarajevo.ba
Turska: Psić spašen iz požara postao maskota spasilačkih timova
FOTO: AA / Psić spašen iz požara

Psić koji je spašen iz požara u turskoj provinciji Antalija, postao je vjerni pratilac spasilačkih timova i njihova maskota.

Psić je nakon spašavanja iz vatrene stihije dobio ime "Yanik" što u prijevodu s turskog jezika znači "izgorjeli".

To je ime dobio, kako su kazali vatrogasci koji su ga spasili, zato što je pronađen veoma blizu plamena.

Podsjetimo, u distriktu Manavgat, u turskoj provinciji Antaliji, prije nekoliko dana je izbio šumski požar, a akcija gašenja pružena je iz zraka i s kopna.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Republike Turske Bekir Pakdemirli saopćio je kako je od 132 požara koja su izbila u proteklih pet dana, njih 125 stavljeno pod kontrolu, a radi se na kontrolisanju ostalih sedam.

”Nastavljen je požar u Marmarisu. Ovaj požar je trenutno stabilan. Uz vremenske uslove koji se mijenjaju u poslijepodnevnim satima nosi potencijalnu opasnost, ali naša ekipa nastavlja raditi na tome”, rekao je Pakdemirli.

Pakdemirli je kazao kako su temperature zraka iznad 40 stepeni, puše brz vjetar, a niska je stopa vlažnosti.

”Nastavljena je naša borba u ovim teškim uslovima. Država, sa svim javnim institucijama, općinama, žandermerijom, Uredom za vanredne situacije (AFAD) i Nacionalnim spasilačkim medicinskim timom (UMKE), zdravstvenim ekipama, te prvenstveno hrabrim ljudima za zaštitu šuma rade na terenu. Trojica ministara su ovdje. Nastavit ćemo raditi dok se ne ugase požari, a naši građani vrate starom životu“, rekao je Pakdemirli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije