Svi se pitaju zašto: Ministar Ugande nije pružio ruku Ursuli von der Leyen

2
Radiosarajevo.ba
Svi se pitaju zašto: Ministar Ugande nije pružio ruku Ursuli von der Leyen
Foto: YouTube/ Newzee / Ministar Ugande nije pružio ruku Ursuli von der Leyen

Ministar vanjskih poslova Ugande - general Jeje Odongo, stigao je danas u zgradu Vijeća EU i ležerno prošao pored predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, a zatim se rukovao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Svi zajedno zatim su pozirali fotografima.

Nakon nekoliko neugodnih sekundi, Macron je Odongu pokušao dati do znanja da je preskočio Von der Leyen, nakon čega je Odongo razmijenio nekoliko riječi s predsjednicom Komisije, ali se ipak s njom nije rukovao.

Strani mediji pišu da se radi o seksizmu i ponižavanju najmoćnije žene EU, a pitaju se i zašto Michele nije reagirao.

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Samir Bekrić više nije sportski direktor FK Željezničara: Dobio je novu funkciju

Hashtag #sofagate brzo je počeo kružiti društvenim mrežama. Sofagate je referenca na prethodni incident s protokolom, koji se dogodio u travnju prošle godine u Ankari, kada je Michele sjedio na stolici pored turskog predsjednika, dok je Von der Leyen sjedila na obližnjem kauču, piše Index.hr.

Sve ovo se događa u trenutku kada je EU značajno ublažila izjavu u kojoj poziva afričke države da osiguraju veća prava žena i LGBT osoba.

Tviteraši dijele uporno ovaj video, a neki od njih su komentarisali kako je možda razlog religija ili kultura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije