Video / Sve bliže spajanju obala: Pogledajte kako napreduje izgradnja Pelješkog mosta

15. 09. 2020. u 21:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 207

Sve smo bliže spajanju dviju obala na gradilištu Pelješkog mosta. Nakon što su iz mora iznikli noseći stupovi, 150 zavarivača koji su stigli iz Kine počeli su spajati rasponske konstrukcije, prenosi HRT. 

Stupovi Pelješkog mosta izdignuli su se iz mora sa skelama na kojima su betonom spojena po dva bazna dijela rasponske konstrukcije.

Svi ostali dijelovi spajaju se zavarivanjem. 

"Prije mjesec dana iz Kine je došlo 150 radnika raznih struka, raznih profila, od čega 35 je certicifiranih varilaca, koji se evo počeli raditi na okrupnjavanju konstrukcije", rekao je Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Ovo su najbolji varioci u Kini, koji su se dokazali u svom poslu, pa će ovaj most biti izgrađen po najvišem standardu, rekao je Zhang Fei, drugi po rangu inženjer izvođača radova na Pelješkom mostu. 

Podijeljeni su u dva tima pa su i posao počeli na dva kraja mosta, onom u Brijesti i onom u Komarni. Broj timova zavarivača povećavat će se kako budu pristizale konstrukcije koje se proizvode u Kini. Brod s 13 dijelova teških ukupno 3800 tona prije pet dana isplovio je iz luke Nantong. 

Rasponska konstrukcija mosta sastojat će se od 165 dijelova širokih 22,5 metra. Dva na upornjacima postavljena su na ležajeve, 12 ih je već spojeno betonom, a dva su zavarena.

Podsjetimo, zbog gradnje Pelješkog mosta nastao je spor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. 

Bosna i Hercegovina je ustrajala pri stavu da joj se izgradnjom mosta koji spaja hrvatsko kopno narušava teritorijalni integritet.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA