Svaki zavoj ima morbidni naziv: Da li je ovo najopasnija cesta na svijetu?

0
Radiosarajevo.ba
Svaki zavoj ima morbidni naziv: Da li je ovo najopasnija cesta na svijetu?
Foto: Unsplash / Sani Pass

Zmijoliki planinski prolaz na granici Južne Afrike i Lesota koji vodi kroz dolinu i kristalno plavu rijeku iskustvo je koje nećete zaboraviti – i ne samo jer je lijepo.

Naime, Sani Pass cesta već na prvi pogled izaziva vrtoglavicu i znoj na dlanovima.

Počinje na 1.544 metra nadmorske visine te se penje sve do 2.876 metara. Ponegdje su početak i kraj jedne dionice ceste tako različitih visina da ju je nemoguće prevaliti običnim autom u lošijim vremenskim uvjetima, piše Pun kufer. 

Oni koji su je prošli kažu kako treba mnogo živaca te ponekad i više od dva sata vremena za ovu grbavu cestu dugu 8 kilometara.

Dobra vijest je da putem prolazite kraj brojnih apartmana za turiste smještenih u raskošnim vilama i resortima u prirodi. U njima se možete smiriti uz pogled na planine i jezera, te hrabro nastaviti idući dan.

Južnoafrički zakon dozvoljava vožnju samo terencima, a izričit oprez potreban je ako vozite motor. Mnogi nisu ugledali kraj ceste, čemu svjedoče poneki ostaci motora vidljivi sa strane ceste.

Neko je podijelio svoje iskustvo vožnje na Youtubeu i svojim očima vidio ono što lokalni policajci vjerojatno gledaju svake sedmice (4. minuta videa).

Svaki zavoj dobio je morbidni nadimak zbog nesreća koje su se događale za lošeg vremena.

Postoji mogućnost da vas južnoafrički „redari“ jednostavno vrate kući primijete li da vaš auto nije dovoljno dobar za ovu cestu.

No, oni koji uspiju doći do vrha mogu se zasluženo nagraditi pićem i obrokom u baru koji ih čeka pod imenom „Najviši pub u Africi“ – na gotovo 3000 metara nadmorske visine.

Najbolja opcija bi bila prepustiti se lokalnom vodiču koji bolje poznaje cestu i uživati u pogledu na prirodu koja vas okružuje. Ako se uspijete koncentrirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije