Spot od 10 sekundi prodat za 6,6 miliona dolara

1
Radiosarajevo.ba
Spot od 10 sekundi prodat za 6,6 miliona dolara
Twitter/Screenshot / Digital Spot Beepl

U oktobru 2020. godine, kolekcionar umetničkih djela iz Miamia Pablo Rodrigez Fraile platio je skoro 67.000 dolara za umetnički video klip od 10 sekundi koji je mogao besplatno gledati na internetu. Prošle nedjelje, prodao ga je za 6,6 miliona dolara.

Autentičnost spota digitalnog umjetnika Beeplea, čije je pravo ime Mike Winkelmann, potvrđena je blockchainom, koji služi kao digitalni potpis koji potvrđuje vlasništvo i originalnost djela, piše CNA lifestyle.

Reč je o novoj vrsti digitalne imovine, poznatoj kao nezamjenjivi tokeni (NFT), čija je popularnost eksplodirala tokom pandemije. Blockchain tehnologija omogućava da takva djela budu potvrđena kao jedinstvena, za razliku od tradicionalnih on-line objekata koja mogu biti reprodukovana bezbroj puta.

„Možete otići u Louvre i fotografisati sliku Mona Lise, ali to neće imati nikakvu vrednost, jer nemate ni poreklo ni istorijat djela“, rekao je Rodrigez Fraile, koji kaže da je kupio Beepovo djelo, jer je bio upoznat sa radom ovog umjetnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije