Spas za prirodu: Napravljena biorazgradiva boca za vodu koju možete i pojesti

Radiosarajevo.ba
Spas za prirodu: Napravljena biorazgradiva boca za vodu koju možete i pojesti
Saznanje da se 50 posto plastike upotrijebi samo jednom prije bacanja inspiriralo je Islanđanina Arija Jonssona da napravi biorazgradivu bocu.

Njega su, naime, dugo brinule vijesti o zagađenju planete zbog čega je odlučio dati svoj doprinos borbi protiv ovog problema i u tome je postao veoma uspješan, prenosi Sciencr.

Nakon što je istražio prednosti i mane brojnih materijala, pronašao je idealan materijal od kojeg može napraviti biorazgradivu bocu za vodu. Riječ je o prahu agar, tvari koja nastaje od algi, a koja kada se pomiješa s vodom formira materijal poput želea.

Dok je eksperimentirao s različitim omjerima, Jonsson je polako grijao materijal, prije nego ga je izlio u kalup u obliku boce, koji je prethodno zamrznuo. Tada je okretao kalup, potopljen u ledenu vodu, dok se tekućina unutar njega ne bi pretvorila u oblik boce. Sve skupa stavio je u frižider nakon nekoliko minuta prije nego što je izvadio bocu vani.

Ovakva boca zadržava svoj oblik dok god u njoj ima vode, a kada je nestane boca se počinje raspadati. Nakon toga možete je baciti u prirodu, jer je sigurna ili je jednostavno pojesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije