SAD / SpaceX uspješno testirao raketu za novu svemirsku misiju

19. 01. 2020. u 18:30:00 Anadolija

Shares: 0

Američka kompanija SpaceX izvela je posljednji test spašavanja posade iz svemirske letjelice i to svega dva mjeseca uoči planiranog slanja astronautske misije u svemir.

Raketa Falcon 9 lansirana je iz baze u Cape Canaveralu, a minut nakon supersoničnog leta katapultirana je kapsula posade Dragon u kojoj su bile dvije lutke.

Snažni potisnici izbacili su pilotsku kapsulu izvan rakete na visini od oko 20 kilometara, dok su se raketni motori planirano ugasili, a raketa je pala u okean i raspršila se.

Kapsula je dosegla visinu od 44 kilometra prije nego li je padobranima sletjela na površinu okeana.

Test je bio uspješan i uprkos nemirnom moru i tmurnom oblačnom nebu pa iz SpaceX-a tvrde da su spremni za slanje NASA-inog astronauta u svemir.

Bio je to ukupno četvrti test čiji cilj je provjera spasilačke akcije za astronaute u slučaju da pri lansiranju dođe do nepredviđenih problema.

Iz BASA-e su saopćili da je test bila posljednja prekretnica uoči slanja astronauta Douga Hurleya i Roberta Behnkena u Međunarodnu svemirsku stanicu. Najavljeno je da bi lansiranje trebalo biti izvedeno do marta, što će biti prvo lansiranje astronauta iz SAD-a od 2011. godine.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA