Snimljen morski pas u Jadranskom moru: Beštija veća od dva metra i teža od 100 kg

3
Radiosarajevo.ba
Snimljen morski pas u Jadranskom moru: Beštija veća od dva metra i teža od 100 kg
Foto: MorskiTV / Snimljen morski pas u Jadranskom moru

Ribolovac iz Sukošana nedavno je kod Žirja (otok u blizini Šibenika) imao susret s prilično velikim morskim psom. Zakačio se na udicu namijenjenu tunama i pokidao ribolovni alat. 

"Snimija san ovo u sridu ispod Žirja. Veličina beštije je priko 2 metra i 100 kg. A uzeo mi jedan štap i napravija krug, pa sve najlone pokida kad je krenija.

Bit će 300-400 euri štete mi je napravija; sve najlone, olova itd.", rekao je je Andreas Matanov, profesionalni tunolovac i kapetan jednog od 12 Icaat brodova za lov BFT kančanicom.

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Poznato je da li će doći do poskupljenja plina u Federaciji BiH

Iako smatra da se ne radi o uobičajenoj jadranskoj vrsti modrulji, već vrsti mako. Djeluju ogromno, ali imaju malu masu, piše Morski.hr.

"Da bismo pravilno identificirali vrstu, potrebno je obratiti pažnju na diskriminatorne morfološke osobine, ali i samo kretanje životinje.

Tako, psina na snimci ima vitko i vretenasto tijelo s izduženim i uskim prsnim perajima čija dužina vidno premašuje ukupnu dužinu područja glave – koja nije u toj mjeri zašiljena kao kod morskog psa mako", rekao je u svojoj analizi renomirani svjetski stručnjak za morske pse i zaštitno lice National Geographica, Andrej Gajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije