Snimka iz Dubrovnika koja je mnoge iznenadila: ‘Vidim peraju, a to nije morski pas....?‘

0
Radiosarajevo.ba
Snimka iz Dubrovnika koja je mnoge iznenadila: ‘Vidim peraju, a to nije morski pas....?‘
Foto: Kolaž / Riba Iglan u moru

Na Instagramu se pojavila zanimljiva snimka, koja je odmah privukla pozornost ljubitelja morskog svijeta. Kako je njen autor napisao, nastala je u Dubrovniku (tačnije, u Zatonu) i premda se na njoj vidi peraja, uopće se ne radi o morskom psu.

- Iglan. Pelagijska je riba, živi bliže površini, na dubinama do 200 metara, a najčešće živi u paru, progoneći jata sitnije ribe,ima veliku i dugačku peraju koja se proteže preko cijelih leđa; vitko, izduljeno tijelo i čeljust izduženu u kljun, odnosno iglu, koja je nešto kraća nego kod sabljarke (igluna).

Najveći ulovljeni primjerak imao je 240 cm i težio je 70 kilograma. Cijenjena je riba za sportski ribolov, no također je cijenjena i za prehranu.

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Mirela Bećirović zablistala u Egiptu: Ponovo je očarala svojim izgledom

Ribolov na iglana je reguliran zakonom i dozvoljen samo uz posebnu dozvolu - pojasnio je.

Na samom kraju objave dodao je kako je prilično zabavno promatrati komunikaciju psa i ribe koja pliva prilično blizu. Premda je jasno kako je psa zainteresiralo to što se kreće u moru, nije pokazao nikakvu namjeru da skoči i pobliže se upozna s velikom ribom, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije