Samo za one sa 'dubokim džepovima': Bazen od dvije milijarde dolara

Radiosarajevo.ba
Samo za one sa 'dubokim džepovima': Bazen od dvije milijarde dolara
Bliži se ljeto i sve je više onih koji razmišljaju gdje će se odmarati tokom toplijih dana, a mi vam donosimo jednu destinaciju koja će zasigurno postati želja svih vas.

Riječ je o San Alfonsu de Maru, gradu stotinjak kilometara udaljenom od glavnog grada Čilea, koji je dom ogromnog bazena tik uz obalu Tihog okeana, piše Express.

Na više od 80.000 kvadratnih metara prostire se ogromni bazen tik uz pacifičku obalu Čilea.

Čile ima gotovo jedinstven problem, nalazi se uz samu obalu Tihog oceana, ali ima relativno malo pogodnih plaža za cjelogodišnje kupanje. Humboldtova struja donosi hladnu oceansku vodu s Antarktike i većim dijelom godine je ta voda prehladna za kupanje.

Tu na scenu stupa Fernando Fischmann i njegova kompanija Crystal Lagoons, koja je dovršila bazen 2006. godine, a kako govore neke novije procjene, gradnja bazena koštala je nešto manje od 2 milijarde dolara. Budući da je izgrađen tik uz luksuzno odmaralište San Alfonso de Mar, prosječni Čileanci teško mogu priuštiti posjetu ogromnom bazenu.

Svake godine troši se oko 4 milijuna dolara samo na održavanje ogromnog bazena, koji je mjestimice dubok i više od 30 metara.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije