Revolucija u čišćenju otpada: Puteve će u budućnosti praviti od plastike

Radiosarajevo.ba
Revolucija u čišćenju otpada: Puteve će u budućnosti praviti od plastike
Pixabay / Ilustracija
Na svijetu postoji 40 miliona kilometara puteva, za čiju gradnju je do sada utrošeno stotine miliona buradi nafte, odnosno, bitumena koji se koristi za proizvodnju asfalta.

Inženjeri su godinama bili u potrazi za rješenjem, kojim bi smanjili zagađenje planete, ali i kojim bi ispunili potrebe modernog doba. U takvoj potrazi, Toby McCartney, inženjer iz Škotske, došao je do ideje da napravi asfaltnu masu od plastike, kojom bi ujedno riješio gomilanje plastičnog otpada i zagađenje okoline.

McCartney je na ovu ideju došao kada je u Indiji vidio da lokalno stanovništvo otpadnom plastikom puni udarne rupe na putevima, koju potom pale kako bi se istopila i popunila rupu.

To ga je inspirisalo da razvije industrijsku metodu proizvodnje asfalta, pomoću otpadne plastike, a njena suština je u dodavanju mješavine plastičnih granula u asfaltnu masu. Granule zamjenjuju određeni procenat bitumena, koji povezuje sve ostale sastojke.

Svoj izum prvo je isprobao asfaltirajući put do svoje kuće, a dvije općine u Engleskoj već su počele da grade puteve koristeći njegov izum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije