Putnici šokirani: Da li biste sjeli na "penis" sjedište u vozu?

Radiosarajevo.ba
Putnici šokirani: Da li biste sjeli na "penis" sjedište u vozu?
Metro Mexico Cityja je proteklih sedmica iznenadio putnike nevjerovatnom kampanjom kojom tamošnja vlast želi podići svijest o seksualnom uznemiravanju žena u sredstvima javnog prijevoza i inače.

Naime, postavili su jedno sjedište, ekskluzivno za muškarce, na čijem je naslonjaču "oblikovan" muški torzo, a na sjedištu postavljen plastični penis.

"Neugodno je sjediti na ovom mjestu, ali ni izbliza se ne može porediti sa seksualnim uznemiravanjem koje žene svakodnevno doživljavaju na ulicama, u prijevozu... svugdje", pojasnili su predstavnici vlade Meksika.

Devet od deset žena u Meksiku su bile žrtve nekog oblika seksualnog nasilja. Na ovaj način žele upozoriti građane kako je čak 65 posto žena seksualno uznemiravano, dodirivano i dozivano neprikladnim imenima u javnom prijevozu.

Čak je objavljen i video koji prikazuje reakcije zbunjenih, pa čak i zgroženih putnika koji su pokušali sjesti na mjesto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije