Pogledajte kakva oštećenja pluća uzrokuje COVID-19

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kakva oštećenja pluća uzrokuje COVID-19
Foto: YouTube / Screenshot

Objavljen je video snimak na kojem je moguće vidjeti oštećenja na plućima koje uzrokuje COVID-19.

Šef torakalne hirurgije na Univerzitetskoj bolnici George Washington Keith Mortman je ukazao da zbog virusa pluća ne funkcionišu pravilno, navodi CNN. Bolnica je objavila 3D snimak pluća pacijenta koji ima novi soj koronavirusa.

Na snimku se vide pluća 59-godišnjaka, koji je bio zdrav. Samo je imao povišen pritisak. Po obolijevanju, potreban mu je ventilator za disanje. Ali, ni to nije dovoljno.

Da bi mogao disati, koristi se još jedan uređaj, objasnio je doktor Mortman.

"Ovo nije pacijent koji ima 70 ili 80 godina, nije neko ko ima dijabetes. Osim visokog krvnog pritiska, on nije imao značajnijih zdravstvenih problema", naglasio je dodavši da bi se stanje moglo dodatno pogoršati.

Žuta boja na snimku označava zaražene i dijelove pluća koji su pod upalom, istakao je. Vidljivo je da oštećenje postoji na velikom dijelu ovog organa. Sve to pokazuje koliko virus agresivno djeluje i na mlađe ljude.

Kako je kazao, potrebno je dugo vremena za oporavak.

"Virus ulazi u sluznicu membrane, a zatim ulazi u pluća. Upala pluća je reakcija organizma kojom pokušava kontrolisati virus", rekao je.

Kako navodi CNN, snimak sugerira na uobičajne simptome za COVID-19: kašalj i otežano disanje.

Zato je doktor Mortman pozvao ljude da poštuju savjete stručnjaka. Posebno se to odnosi na fizičku distancu i samoizolaciju.

"Ljudi to moraju shvatiti ozbiljno", zaključio je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije