Pogledajte kako izgleda Počasni konzulat BiH u Bejrutu koji je razoren u eksploziji

Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgleda Počasni konzulat BiH u Bejrutu koji je razoren u eksploziji
Foto: Radiosarajevo.ba / Beirut

Ambasador Bosne i Hercegovine u Amanu, Mato Zeko, koji nerezidentno pokriva Republiku Liban, potvrdio je za Radiosarajevo.ba da je u jučerašnjoj straničnoj eksploziji u Bejrutu u potpunosti je uništen Počasni konzulat naše zemlje u glavnom gradu te zemlje.

On je za naš portal istakao da nema stradalih državljana Bosne i Hercegovine, ali da je, nažalost, poginuo jedan Libanac, inače radnik na osiguranju zgrade u kojoj je smješten Počasni konzulat.

Fotografije i snimci s mjesta događaja pokazuju ogromne velike razmjere razaranja dijela Bejruta.

"Srećom niko od bh. državljana nije ranjen ili, ne daj Bože, smrtno stradao", rekao je Zeko.

Prema riječima ambasadora Zovke, Libanac Ziad Issa već deset godina počasni konzul BiH u Libanu i radi iznimno dobar posao za državu Bosnu i Hercegovinu.

Prema informacijama ambasadora Zovke, u eksploziji je poginulo više od 100 osoba, a još toliko se smatra nestalim, odnosno zatrpani su pod ruševinama koje su ostale nakon razorne eksplozije.

Više od 4.000 ljudi je smješteno u bolnicama.

"Kako je kazano, prvo se zapalilo skladište pirotehničkih sredstava, a nakon toga zahvatilo je skladište sa 2.750 tona amonijum nitrata, koji se tu nalazi od 2014. godine, što je ogromna količina. U krugu od kilometra sve je zbrisano, a negdje oko 15 kilometara su nastala velika oštećenja", kazao je Zeko.

Zasad je isključena mogućnost terorističkog napada i mnogo toga ukazuje na nestručnost skladištenja i čuvanja opasnih materija, no službeni nalazi se čekaju.

Ističe da se Liban nalazi u velikoj krizi u posljednje vrijeme, posebno ekonomskoj. Valuta je pala za oko 80 posto, a cijena hrane porasla za 4-5 puta, ministar vanjskih poslova je ovih dana podnio ostavu, a najnovija eksplozija će, kako se očekuje, samo pogoršati stanje u zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije