Kina / Pogledajte dirljivi trenutak kada je sin ugledao majku nakon mjesec dana

25. 03. 2020. u 08:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 46

Pandemija koronavirusa dovela je do zatvaranja granica, kućne samoizolacije i društvenog distanciranja. U nekim slučajevima, pandemija je razdvojila i čitave porodice. Zbog toga je posebno dragocjen trenutak kada je prije nekoliko dana dječak u Kini konačno ugledao svoju majku, nakon 29 dana razdvojenosti.

Riječ je o zdravstvenoj radnici koja je 15 dana provela na odjelu za zaražene koronavirusom u jednoj bolnici boreći se da spasi svoje pacijente, a potom je još dvije sedmice boravila u samonametnutoj karanteni. Ona se 14. marta vratila kući, u grad Shijiazhuang u pokrajini Hebei, piše Unilad.

Čim je kročila iz autobusa, dijete joj je poletjelo u zagrljaj plačući. Dirljivi trenutak ponovnog susreta majke i sina možete pogledati u snimci koja slijedi.

U Kini je od decembra zabilježeno više od 80.000 slučajeva oboljelih od Covid-19. Ipak, posljednji podaci pokazuju da ima uspjeha u načinu na koji tamošnje vlasti i nadležni zdravstveni organi suzbijaju širenje zaraze.

Dr. Gauden Galea, predstavnik SZO-a u Kini, poručuje da i druge zemlje mogu puno toga naučiti iz kineskog primjera.

"Prirodan tok epidemije ne mora dostići razmjere koji će prouzrokovati preopterećenje zdravstva. Lekcija je, u ovom slučaju, obuzdavanje zaraze, a to je ono što bi i druge zemlje trebale usvojiti i primijeniti", kaže dr. Galea.

NEMA KOMENTARA