Fantastično / Pogled na Zemlju iz orbite: Snimka iz unutrašnjosti kabine Boeingove kapsule

23. 01. 2020. u 13:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Prvi test let Boeingove kapsule Starliner možda nije prošao baš onako kako je planirano, s obzirom na to da letjelica nije uspjela stići tamo gdje je trebala i pristati na dok s ISS-om.

Međutim, iz testa se može puno toga naučiti.

Ipak, Boeing je objavio videoisječak s glavnim događanjima, koje su snimale četiri kamere unutar kapsule. Na njima se vidi unutrašnjost kapsule i događaji u njoj, a tu je i jedinstven pogled kroz prozor kapsule, kroz koji se vidi lansiranje, ulazak u orbitu i kako je letjelica sletjela nazad.

U nekoliko prvih sekundi videa možete vidjeti lansiranje i uspon, pri čemu se kapsula trese iznutra zbog jakih sila koje djeluju na nju pri lansiranju, navodi Digital Trends.

Iako izgleda kao da u kabini sjedi čovjek, let je zapravo bio bez posade. U pitanju je lutka koja je odjevena kao astronaut i koja sjedi u pilotskoj kabini, a koju su nazvali Rosie po feminističkoj ikoni Rosie the Riveter.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA