Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Radiosarajevo.ba
Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu
Foto: R. Kuduzović / Nermina Alihodžić Usejnovski i Arma Tanović Branković

Dobrodošli u još jedno uzbudljivo izdanje našeg podcasta, gdje istražujemo svijetle tačke u obrazovanju Bosne i Hercegovine. Ovog puta, voditeljica Arma Tanović Branković razgovara s Nerminom Alihodžić Usejnovski, magistricom bosanskog jezika i književnosti, te predanom nastavnicom u osnovnoj školi.

Nermina Alihodžić Usejnovski predstavlja pozitivnu priču u obrazovanju. Njeno iskustvo i posvećenost obrazovanju čine je izuzetnom gošćom koja će nam pomoći da shvatimo izazove i promjene u obrazovnom sistemu.

Tema našeg razgovora na početku je "Škola za 21. stoljeće", a Nermina će nas provesti kroz priču o reformi obrazovanja u Bosni i Hercegovini. Govorit će o tome kako se reforme odražavaju na nastavnike i koji to veliki izazovi stoje pred njima.

Nermina će s nama podijeliti i svoje mišljenje o trenutnom stanju obrazovanja u BiH, podsjećajući nas i na to da nemamo jedinstven obrazovni sistem. Razgovaraćemo o udžbenicima i alatima za obrazovanje u 21. stoljeću. Nermina će ponuditi važne savjete roditeljima o tome kako podržati djecu u učenju i shvatanju gradiva, ističući važnost reforme koja daje veću slobodu nastavnicima i bolje alate učenicima.

Nermina će nas uvesti u svoj svijet nastave, dijeljenjem iskustava poput onog kako sa svojim učenicima proučava Hasanaginicu kroz prizmu ženskih prava. Razgovaraćemo i o pritiscima ocjena, eksternoj maturi i pitanju potrebe za ovakvim sistemom ocenjivanja.

Posljednji segment podcasta baviće se inovacijama u obrazovanju. Nermina će otkriti kako i zašto se ne trebamo plašiti umjetne inteligencije već je koristiti na kreativan način. Takođe će nam približiti svoj projekat osmišljavanja hora na znakovnom jeziku, pružajući inspiraciju za inovacije u učenju. Spremite se za dubok i informativan razgovor o budućnosti obrazovanja!

Podcast možete pratiti na Youtubeu, Instagramu, Facebooku, Spotifyu, Deezeru, Google Podcastima, Apple podcastima i drugim streaming platformama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije