Otkriveno kako je prije 140 miliona godina izgledao prvi cvijet

Radiosarajevo.ba
Otkriveno kako je prije 140 miliona godina izgledao prvi cvijet
Svi današnji cvjetovi potječu od jednog zajedničkog pretka koji je na Zemlji cvjetao prije 250 do 140 miliona godina, kada je planeta bila znatno toplija i bogatija kisikom.

Zbog krhke strukture cvijeća, nijedan fosil cvijeta iz tog perioda do sada nije pronađen.

Ipak, naučnici su u okviru najnovijeg istraživanja prvi put uspjeli otkriti kako je moglo izgledati prvo cvijeće na Zemlji. Umjesto da se oslanjaju na fosile, oni su pažljivo analizirali i uporedili karakteristike više od 800 današnjih vrsta.

Zaključeno je da je prvi cvijet najvjerovatnije ličio na savremenu magnoliju. Imao je mnoštvo nediferenciranih latica, raspoređenih u koncentričnim krugovima, prenosi B92. U njegovoj sredini nalazilo se nekoliko redova reproduktivnih organa, uključujući prašnike i tučke, što ukazuje na njegov hermafroditski karakter.

Naučnici objašnjavaju da je riječ o izuzetno korisnoj osobini kada je u pitanju kolonizacija novih sredina, s obzirom na to da jedinka može samu sebe oploditi, i tako se uspješno razmnožiti.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature Communications.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije