Otkrivena 'najučinkovitija' tehnika upotrebe sprejeva za nos: Evo kako pravilno koristiti lijek

1
Radiosarajevo.ba
Otkrivena 'najučinkovitija' tehnika upotrebe sprejeva za nos: Evo kako pravilno koristiti lijek
Foto: Printscreen / Pravilno korištenje kapi za nos

S obzirom na sve češće respiratorne bolesti, jedan doktor je podijelio "najučinkovitiju" tehniku korištenja sprejeva za nos, s obzirom na čestu pogrešku koju mnogi čine prilikom primjene ovih lijekova.

Sprejevi za nos često se koriste za ublažavanje simptoma alergija i prehlada, uključujući začepljenost, kihanje i curenje nosa. Pedijatar i alergolog dr. Zachary Rubin upozorio je na čestu pogrešku koju ljudi rade prilikom korištenja spreja, posebno kada mogu "okusiti" lijek.

Rubin je u TikTok videu rekao: "Problem sa sprejem je taj što može biti vrlo gorak i stoga ako ga ne uzmete pravilno, možda neće djelovati dobro. Ali možete ga i okusiti i moglo bi biti stvarno mučno."

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

Sanel Buljubašić: 'Situacija je teška, ali i druga i treća smjena će raditi da se dođe do rudara'

Stručnjak je naglasio pravilo: "Okusiš li, protratiš." Zatim je podijelio ispravnu metodu korištenja sprejeva za nos kako bi se smanjila mogućnost krvarenja iz nosa ili neugodnog okusa, piše Mirror.

"Nakon što ste spremni početi koristiti sprej za nos, lagano nagnite glavu prema naprijed tako da je nos okrenut prema nožnim prstima. Umjesto da mlaznicu usmjerite ravno prema gore ili u sredinu, nagnite je prema uhu na istoj strani. Ako je mlaznica u lijevoj nosnici, trebate je usmjeriti prema lijevom uhu.

@rubin_allergy

@Brooke Serra How to use a nasal spray. Nose to toes, point out towards your ear on the same side and don’t snort the spray. If you taste it, you waste it! #medication #howto #tiktokdoc #learnontiktok

♬ original sound - Dr. Rubin, MD

Poprskajte jednom sa svake strane i ponovite ovaj postupak dva puta. Odrasli trebaju dva puta poprskati svaku nosnicu, dok djeca trebaju jednom u svaku nosnicu. Prema dječjim alergolozima, sprejevi za nos za ublažavanje začepljenosti sinusa i pritiska ne smiju se davati djeci mlađoj od šest godina.

Umjesto da usisavate lijek kroz nos, dr. Rubin predlaže da normalno dišete i pomičete glavu naprijed-natrag kako biste spriječili da iscuri ili krene niz grlo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije