Objavljeni snimci tragedije u Teksasu: Policajci u hodniku čekali dok je Salvador ubijao djecu

2
Radiosarajevo.ba
Objavljeni snimci tragedije u Teksasu: Policajci u hodniku čekali dok je Salvador ubijao djecu
Foto: Youtube / Snimak napada u Texasu

Pojavio se snimak reakcije policije Uvaldea u Teksasu na pucnjavu u osnovnoj školi Rob u kojoj je naoružani napadač 24. maja brutalno ubio 19 učenika i dvije učiteljice.

Na snimku se vidi kako napadač Salvador Ramos (18) luta hodnicima škole noseći oružje, dok jedna učiteljica zove pomoć. Zatim je ušao u dvije učionice i pucao dva i po minuta ispalivši 100 metaka.

Na snimku se vidi kako kolege policajci zadržavaju šerifovog zamjenika Feliksa Rubija u hodniku nedaleko od mjesta gdje je ubijena njegova kćerka Leksi (10). Prvi policajci su došli tri minuta kasnije, ali su se brzo povukli, a jedan je viđen kako provjerava mobilni telefon, prenosi Daily Mail.

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ministarstvo pravde i uprave donijelo odluku: Elmir Pilav više nije predsjednik UFSIKS

Ništa nije preduzeto sve dok agenti granične patrole nisu došli na lice mjesta i ušli u učionice ubivši Ramosa.

Snimak procurio u lokalne medije

Na snimku koji je utorak procurio u lokalne medije vidi se kako Ramos dolazi do škole, pucajući na dva civila, a onda kako ulazi unutra. Na ekranu se vidi mali dječak koji se pojavljuje iza ugla, a onda bježi kada ugleda napadača.

Kasnije se vidi kako naoružana policija upada u zgradu i ide hodnikom prije nego što kreće da bježi nazad. Snimci pokazuju da su policajci stajali u hodniku 77 minuta, provjeravali svoje telefone i bježali od pucnjave dok je Ramos ubijao djecu u učionicama.

Majka ubice iz Teksasa: Molim vas oprostite mu, imao je svoje razloge

Majka ubice iz Teksasa: Molim vas oprostite mu, imao je svoje razloge

Kako pišu američki mediji, ovo je najnovija sramota za lokalnu policiju Uvaldea, koji su posle masakra hvaljeni kao heroji, prije nego što su procurili detalji o njihovim postupcima.

Na videu je prikazano i kako policajci zadržavaju zamjenika šerifa Rubija nedaleko od mjesta gdje mu je ubijena kćerka. Rubio samo bespomoćno gleda, plače i gestikuliše.

Roditelji i rođaci bijesni

Kako se navodi, ubica Ramos je ušao u školu u 11.33 prije podne, a ubijen je u 12.50. Zaustavljen je tek kada su agenti granične patrole ušli u zgradu i pucali na njega.

Bijesni roditelji i rođaci ubijenih učenika i dvoje nastavnika zahtijevaju da znaju zašto napadač nije mogao ranije da bude zaustavljen, dok su policajci boravili u hodniku.

Punih 19 minuta nakon što su se pojavili prvi policajci na licu mjesta, stiglo je pojačanje dok su policajci sa dugim puškama i taktičkom opremom ostali na sigurnoj udaljenosti u hodniku. Nešto više od pola sata, još oficira u punoj opremi se gomilalo u hodniku ali nisu pokušali da zaustave Ramosa.

Poslije više od pola sata, drugi policajci su viđeni kako ulaze u zgradu sa puškama i štitovima uperenim u učionice u kojima se krio Ramos. Tada su konačno upali unutra i ubili ga, piše N1

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije