Novi napad medvjeda u Slovačkoj: Dvije osobe povrijeđene

0
Radiosarajevo.ba
Novi napad medvjeda u Slovačkoj: Dvije osobe povrijeđene
Foto: Kolaž / Medvjed napao građane

Dvije osobe su u bolnici nakon što ih je napao medvjed u slovačkom gradu Liptovsky Mikulas, saopštila je hitna služba.

Žena (49) zadobila je povredu ramena, dok je 72-godišnji muškarac zbrinut zbog rane na glavi, potvrdili su zvaničnici.

Izvještaji kažu da je policija otjerala medvjeda iz grada u šumu.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama vidi se kako medvjed skače po cesti, a u jednom trenutku nasrće na čovjeka.

Vijest dolazi dan nakon što je 31-godišnja Bjeloruskinja smrtno stradala pokušavajući pobjeći od medvjeda u obližnjim slovačkim planinama.

Šetala je s društvom kroz područje šume kada je na njih naletio medvjed, piše BBC.

Prema riječima muškarca, on i žena su pobjegli u različitim pravcima. Njeno tijelo je kasnije otkrio pas tragač ubrzo nakon što je pozvao pomoć.

Posljednjih godina u Slovačkoj je zabilježeno nekoliko napada medvjeda, uključujući jedan smrtonosni napad 2021. godine, za koji se tada navodi da je bio prvi u Slovačkoj nakon jednog stoljeća.

Neki članovi slovačke populističko-nacionalističke koalicije pozvali su na labaviju zaštitu medvjeda kako bi se porast broja mogao regulirati lovom.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da će zajedno sa Rumunijom na sljedećem Savjetu ministara životne sredine EU iznijeti prijedlog da se medvjedi ponovo klasifikuju na listu zaštićenih vrsta, jer njihov broj znači da više nisu ugroženi i da se mogu selektivno odstrijeliti.

Istraživači međutim kažu da nije došlo do eksplozije u procijenjenoj populaciji medvjeda u Slovačkoj, za koju kažu da je i dalje stabilna na oko 1.275.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije