Nevjerovatan video: Skočio na kita ubicu, prijatelji s broda sve snimali i navijali

2
Radiosarajevo.ba
Nevjerovatan video: Skočio na kita ubicu, prijatelji s broda sve snimali i navijali
Foto: Printscreen / Nevjerovatan video: Skočio na kita ubicu

Davno je ono Albert Einstein rekao kako je ljudska glupost beskonačna. Ta nam njegova rečenica pada na pamet dok gledamo snimku 50-godišnjeg muškarca kako skače s broda na dvije orke, majku i njeno mladunče. Radi to namjerno, jer su on i njegovi prijatelji (za koje se na snimci čuje kako ga bodre) zaključili da je to baš zabavno.

Dogodilo se to u blizini obale Devonporta, u Australiji, a nakon što je Odjel za zaštitu prirode objavio snimak na Instagramu, ponašanje muškaraca izazvalo je priličan bijes korisnika te društvene mreže.

Nije nimalo pomoglo to što su iz Odjela odmah pojasnili kako je za ovo ponašanje čovjek kažnjen s 600 dolara kazne (1.080 KM). Mnogi komentatori su smatrali kako zaslužuje zatvorsku kaznu.

EURO 2024 | Nizozemska "okrenula" Poljsku, spasio je rezervista Weghorst

EURO 2024 | Nizozemska "okrenula" Poljsku, spasio je rezervista Weghorst

Na snimku se vide peraje kita ubice, koji sa svojim mladunčetom brine neka svoja posla. Na ljude se nisu obazirali. Videći da se radi o stvorenju koje za ljude nije baš opasno (može se dogoditi da nas slučajno ozlijede, no kitovi ubojice u principu ne napadaju ljude), muškarac je zaključio da bi bilo zgodno da ga prijatelji snime kako skače na stvorenja koja je, sasvim sigurno, nasmrt prestrašio jer je naumio skočiti ravno na njih.

Nakon toga je svojim prijateljima ponosno doviknuo da je dotaknuo orke, no to mu nije bilo dosta, nego je, kad su se udaljili, zaplivao prema njima s ciljem da ih opet dotakne. Potom se vratio na brod, gdje je dočekan kao pravi junak.

Video je neko poslao lokalnom Odjelu za zaštitu prirode, čiji je glavni istražitelj Hayden Loper za Daily Mail rekao kako ovakvo ponašanje pokazuje stav dijela ljudi prema zaštićenim morskim životinjama, prenosi Jutarnji.

Vozači u ovom gradu staju na semaforu kako bi izašli iz automobila i na tablice nalijepili traku

Vozači u ovom gradu staju na semaforu kako bi izašli iz automobila i na tablice nalijepili traku

"Snimak nas je istinski zaprepastio. Ovakvo ponašanje je jednostavno glupo i pokazuje nevjerojatno zanemarivanje dobrobiti životinja", istaknuo je Loper i pojasnio kako im je policija pomogla da pronađu muškarca. Kad su mu došli doma da ga pitaju zašto je to napravio, nije htio ništa reći.

Orke su nevjerojatno snažne životinje i ovo je moglo zaista jako, jako loše završiti. I za kita i za čovjeka. Oboje su mogli biti ozlijeđeni - dodao je Loper i pojasnio kako je ovakvo ponašanje kršenje Zakona o zaštiti morskih sisavaca. U toj je zemlji, naime, s orkama zabranjeno plivati ili ih uznemiravati. Ne samo njih, naravno, nego i druge morske sisavce.

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije