NATO zabrinut: Ruska avijacija dobila prva dva super lovca Mig-35

Radiosarajevo.ba
NATO zabrinut: Ruska avijacija dobila prva dva super lovca Mig-35
Foto: Screenshot / MiG-35 je najnoviji višenamenski lovac generacije 4++

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile su prva dva najnovija lovca MiG-35, rekao je u intervjuu Sputnjiku generalni direktor korporacije za proizvodnju aviona MiG Ilja Tarasenko.

„Posljednje tri godine napravili smo ozbiljan napredak u programu MiG-35. U najkraćem roku smo pokrenuli proizvodnju ovog aviona, izvršili njegovo testiranje, a za 2,5 godine smo došli od konstruštorskih radova do ugovora sa Ministarstvom odbrane“, rekao je Tarasenko.

Prema njegovim riječima, do kraja godine će biti isporučena još četiri lovca.

Korporacija očekuje da če potpisati još jedan ugovor sa Ministarstvom odbrane za prodaju MiG-35, dodao je on.

MiG-35 je najnoviji višenamjenski lovac generacije 4++.

On je potpuno samostalna mašina koja je u mogućnosti da obavlja čitav niz borbenih zadataka: od praćenja meta do njihovog uništavanja svim vrstama municije kojima Rusija raspolaže.

Avion se može koristiti na svim geografskim širinama. Može da radi u temperaturnim uslovima od —50 do +50 °C, kao i u planinskim prostorima.

Lovac je namijenjen i za izvođenje borbenih zadataka u uslovima aktivnih elektronskih protivmjera i vazdušne odbrane velike gustine. Zbog toga lovac ima značajno smanjenu vidljivost, povećana je daljina leta i broj mjesta za kačenje oružja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije