'Narod se prepao, nego šta': Pogledajte kako je krdo divljih svinja upalo u selo u BiH

4
Radiosarajevo.ba
'Narod se prepao, nego šta': Pogledajte kako je krdo divljih svinja upalo u selo u BiH
Foto: Facebook / Krdo divljih svinja u Malešićima kod Gračanice

Mještane Malešića na području općine Gračanica zatekao je protekle nedjelje prizor izbezumljenog krda divljih svinja koje je uletjelo u selo. Bilo ih je oko 15-tak, u nevjerici prepričavaju domaćini kroz čija su dvorišta protutnjale.

Iznenadne goste dočekali su nespremni, tek poneki kamen poslužio je u nastojanjima da ih otjeraju iz okućnice. Na jednom pomoćnom objektu, kako je potvrđeno za portal Agroklub, oštećena su ulazna vrata.

"Razvalile su vrata na garaži kod jednog domaćina", kaže Hajrudin Golać, ovdašnji lovac.

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Džanan Musa i Real Madrid osigurali plasman u polufinale Eurolige

Divlje svinje su na ovom terenu, pojašnjava, zastupljene tokom cijele godine. No, do sada nisu zalazile među kuće, pa se sumnja da su došle sa strane, da ne poznaju teren i kako su vjerovatno iz tog razloga i ušle u naselje.

"Taj dan je bio lov. One su bile zalegle na granici između Stjepan Polja i Malešića. Lovačka sekcija iz Stjepan Polja ih je podigla i one su se razbježale po okolnim selima. Naša sekcija je u nedjelju odstrijelila dva komada, u ukupno je odstrijeljeno 15, računajući i druge sekcije", kaže nam ovaj lovac, poznatiji pod nadimkom Hajre Crni.

Stanari Kaštela u nevjerici: Krda divljih svinja im ulaze u dvorište, uništavaju vrtove...

Stanari Kaštela u nevjerici: Krda divljih svinja im ulaze u dvorište, uništavaju vrtove...

"Narod se prepao, nego šta", dodaje, iako je napominje, rijedak slučaj da iz čista mira divlja svinja napadne čovjeka, osim kada je sa mladima ili kada je povrijeđena, ranjena. Iz krda koje je upalo u selo, lovci procjenjuju da su ustrijelili šest, sedam komada.

U hranilice, postavljene u šumi, kako kaže, redovno tokom cijele godine iznose kukuruz, no svake godine se bilježe štete na poljoprivrednim usjevima.

"Ogromne su štete na kukuruzu bile ove godine, porastao ih je broj. Ne stigne se tokom sezone odstrijeliti sve planirano", priča nam Golać, dodavši kako bi trebalo dozvoliti lov na ovu divljač tokom cijele godine kako bi se smanjila brojnost. To je, kako navodi već i predlagano, ali "nekome nije u interesu da se riješi".

Video snimak divlje svinje u Malešićima.

Posted by Refik Omerdić Caka on Sunday, November 19, 2023

S krajem decembra, podsjeća, završava se lov na krmače, a do kraja januara je dozvoljen odstrel veprova i nazima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije