Stanari Kaštela u nevjerici: Krda divljih svinja im ulaze u dvorište, uništavaju vrtove...

1
Radiosarajevo.ba
Stanari Kaštela u nevjerici: Krda divljih svinja im ulaze u dvorište, uništavaju vrtove...
Foto: Printscreen / Divlje svinje

Kako je već prethodno javljeno početkom novembra, primijećeno je krdo divljih svinja na brzoj kaštelanskoj cesti. Tada nam je jedan od čitatelja ustupio snimku na kojoj se vide dvije velike ženke divljih svinja kako trče s mnoštvom mladih svinja uz cestu. Iako su Kaštelani bili zaprepašteni prizorom divljih svinja, nisu ni slutili da će im one uzrokovati brojne probleme.

U proteklim danima, stanovnici Kaštel Sućurca suočavaju se s divljim svinjama koje slobodno lutaju urbanim dijelom mjesta čak i usred bijela dana, ponekad ih primjećuju i u svojim dvorištima. Ova situacija izazvala je uznemirenost među stanovnicima, posebno među onima s malom djecom koji sada žive u strahu od susreta s divljim životinjama.

Jedan zabrinuti Kaštelanin podijelio je svoje iskustvo, ističući da se osjećaju nesigurno čak i u vlastitim dvorištima te da se djecu boje pustiti vani. Nije rijedak prizor divljih svinja usred dana, što je dodatno povećalo zabrinutost među građanima.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Splitska policija je primila nekoliko dojava o uništavanju povrća u vrtovima kuća koje se nalaze u blizini lovišta "Kaštela" na padinama Kozjaka. Policija je obavijestila lovačko društvo i lovnog inspektora, s obzirom da rješavanje ove problematike nije u njihovoj nadležnosti.

Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza splitsko-dalmatinske županije, objasnio je da je prema Zakonu o lovstvu zabranjeno loviti na javnim cestama, površinama građevinskog područja i urbanim sredinama.

Avion promašio pistu i sletio u zaliv gdje se okupljaju ajkule

Avion promašio pistu i sletio u zaliv gdje se okupljaju ajkule

Iako je divljač važna za RH, postoje površine na kojima je zabranjeno ustanovljavanje lovišta, a grad Kaštela do sada nije pokrenuo Program zaštite divljači, što bi omogućilo zakonito uklanjanje divljih svinja s gradskih površina.

Na pitanje o rješavanju ovog problema, Grad Kaštela odgovorio je da će, u suradnji s Mjesnim odborom Kaštel Sućurac i Lovačkom udrugom Kaštilac, podijeliti repelente za divlje svinje kućanstvima u čijoj okolini su primijećene.

Međutim, građani nisu zadovoljni ovim rješenjem, tvrdeći da repelenti nisu dugoročno rješenje. Grad Kaštela najavljuje izradu Programa zaštite divljači nakon Nove godine, što bi trebalo pridonijeti dugoročnom rješavanju problema s divljim svinjama u urbanom području, piše Dalmacijadanas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije