Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove

Radiosarajevo.ba
Neobičan fenomen u Kaliforniji privukao mnoge: Svi promatrali svijetleće valove
Twitter/Screenshot / Svijetleći valovi

Na plažama širom južne Kalifornije posljednjih se dana mogao vidjeti neobičan fenomen, bioluminiscentni valovi, pa su mnogi požurili na plaže kako bi uživali u predivnom prizoru.

Među njima je bio i redatelj iz Los Angelesa Ofer Yakov, koji je snimio neobične valove.

Ova pojava u Kaliforniji se može vidjeti još od početka aprila, a iz National Oceanic and Atmospheric Administrationa za Fox objašnjavaju da je bioluminiscencija vrlo česta u oceanu.

Iako u Kaliforniji još uvijek potiču ljude da ostanu kod kuće zbog koronavirusa, ovoj prekrasnoj pojavi mnogi ipak nisu mogli odoljeti pa su se na plažama počele stvarati i gužve.

Inače, bioluminiscencija je hladno svijetljenje u živih organizama koji procesom izmjene tvari proizvode energiju, što se gotovo potpuno pretvara u svjetlost, a samo se neznatan dio pretvara u toplinu. Neki jednostanični organizmi svijetle čitavi, a u mnogih životinja (kukci, glavonošci, ribe) posebne žlijezde izlučuju svjetlosnu tvar.

Bioluminiscencija je posebno raširena u moru, a uzrok svjetlucanja mora su mnoge praživotinje, mješinci, rakovi, mekušci, ribe. Bioluminiscencija u životinja služi za zbunjivanje ili plašenje neprijatelja, privlačenje plijena, orijentaciju u dubini oceana, privlačenje spolnih partnera, prepoznavanje vrsta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije