Spreča i Gribaja se izlile iz korita, aktivirana i tri klizišta

Radiosarajevo.ba
Spreča i Gribaja se izlile iz korita, aktivirana i tri klizišta
Print Screen / Kalesija

Kiša na području općine Kalesija stvorila je nove probleme za stanovništvo.

Rijeka Gribaja u Tojšićima se izlila iz korita na dijelu kod pijace, gdje je voda presjekla i putnu komunikaciju za desetak stambenih objekata, saopćeno je iz Službe za informisanje Općine Kalesija.

Kako se navodi u saopćenju, taj problem je godinama prisutan u Tojšićima.

"Pojedini mještani su svoje stambene i pomoćne objekte napravili u samim riječnim koritima, čime su spriječili normalan protok vode. Tu je i problem nelegalno sagrađenih mostova koji su suzili riječna korita i onda sa Majevice kada bujične vode naiđu voda nema normalan protok", kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

Istaknuo je da je Općina Kalesija uradila projekt uređenja korita rijeke Gribaje koji podrazumijeva rušenje nelegalnih mostova i izgradnju adekvatnog mosta koji bi koristio svim mještanima čime bi se spriječile poplave u budućnosti.

Rijeka Spreča izlila se na poljoprivrednom zemljištu, ali većih problema za sada nema, saopćeno je.

Također, načelnik je istaknuo da je došlo i do aktiviranja tri klizišta u Mahmutovićima, Hrasnu Gornjem i Petrovicama.

Ekipa Civilne zaštite zajedno sa JP Vodovod i kanalizacija danas su uspjeli sanirati klizište u Mahmutovićima koje je ugrozilo lokalni put, a sutra bi trebala početi sanacija ostala dva klizišta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije