Mistični Nyos: Najsmrtonosnije jezero svijeta za jednu noć ubilo 1.700 ljudi

Radiosarajevo.ba
Mistični Nyos: Najsmrtonosnije jezero svijeta za jednu noć ubilo 1.700 ljudi
Tajna vulkanskog jezera Nyos u Africi već desetljećima začuđuje brojne stavnovnike i naučnike, koji pokušavaju istražiti fenomen iz 1986. godine, kada je ovo jezero za jednu noć ubilo više od 1.700 ljudi.

Iako je staro samo oko 400 godina, uz ovo jezero koje se nalazi na granici Kameruna i Nigerije, desetljećima kruže brojni mitovi o tome kako u njemu žive zli duhovi, prenosi Science Alert.

Ipak, kroz godine je ustanovljeno kako je ono što se krije ispod površine jezera uzrokovalo veliku tragediju, koja i danas plaši stanovnike ovog područja.

"Nisam mogao govoriti, ostao sam bez svijesti. Osjećamo sam strašno. Čuo sam svoju kćerku kako neobično hrče, zvučalo je nenormalno. Dok sam prilazio njenom krevetu samo sam se srušio. Pokušao sam nešto reći, ali glas nije izlazio iz mene", priča Joseph Nkwain, jedan od rijetkih koji su preživjeli najneobičniju prirodnu katastrofu u historiji.

Kako se navodi, nakon neobične tutnjave u zemlji, jezero se pretvorilo u fontanu koja je izbacivala vodu nekoliko stotina metara u zrak. Tad se iznad jezera stvorio veliki oblak, formiran od dima koji je izlazio iz jezera, koji je narastao na visinu od oko 100 metara.

Uplašeni mještani izlazili su van kuća da vide o čemu je riječ, što ih je koštalo njihovih života za samo nekoliko minuta, jer je jezero ispustilo veliki oblak ugljičnog dioksida, koji je ugušio 1.746 ljudi i više od 3.500 životinja.

Oblak je nestao za nekoliko dana, nakon čega su se probudili preživjeli, a naučnici su kasnije otkrili kako je jezero Nyos ispustilo veliki oblak ugljičnog dioksida, kreirajući plahtu toksičnog plina tebelu 50 metara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije