! / Simpsoni ponovo viralni, ali - nisu predvidjeli januarske nerede u Americi

08. 01. 2021. u 08:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

*Tekst ažuriran 18. januara 2021. u 14.00 sati; prva verzija glasila je kako su Simpsoni predvidjeli januarske napade. Ipak, ispostavilo se kako nisu predvidjeli, a kolaž-fotografije jednog od izgrednika u Kongresu i lika iz Simpsonovih koji je istovjetno obučen i istetoviran je manipulacija. Ne postoji epizoda Simpsona u kojoj je prikazana ta scena. Iz prve verzije uklonjeni navodi i sporni kolaži.

Tokom nereda u Washinghtonu na društvenim mrežama, najviše na Twitteru, pojavila se epizoda animirane serije "Simpsoni" iz 1996. godine koja je ličila na napad na zgradu američkog Kongresa.

Animirana serija "Simpsoni" u 31. godinu emitiranja nekoliko je puta nagovijestila budućnost, tvrdili su mnogi, no ovakvi navodi više puta su demantirani. Više o tome možete čitati u analizi Raskrinkavanja.

Fanovi serije su sada na društvenim mrežama raspravljali o epizodi iz 1996.

Twitter su preplavili klipovi i fotke iz 18. epizode sedme sezone serije, naziva "Dan kada je umrlo nasilje", u kojima animirana rulja nasrće prema zgradi Kongresa s pištoljima i bombama u rukama.

Epizoda "Treehouse of Horror XXXI" započinje scenom u kojoj bijesna Marge tjera Homera da ode glasati, a kada ga u to uspije uvjeriti, on se budi i shvati kako je sve bio samo san te da je zaboravio glasati.

"Kako bi to moglo biti loše?" komentira tada Homer, čiji je glas na kraju trebao biti presudan.

Vrijeme radnje zatim se premješta na 20. januar 2021. godine, tačnije na dan inauguracije novog predsjednika, a u sceni je prikazan Homer koji sjedi na krovu svoje kuće dok se oko njega odvija apokalipsa.

Ipak, stvarnost je nešto drugačija:

"Američka animirana serija “The Simpsons” emituje se već duže od 30 godina, tokom kojih je prikazano 695 epizoda u 32 sezone. S obzirom na često prisustvo satire u ovoj seriji, politički poduhvati američkih funkcionera i realnost Sjedinjenih Američkih Država često su ismijavani. Zbog činjenice da serija traje već tri decenije, neke od situacija koje su ismijavane zaista su se i desile u budućnosti. Jedan od takvih primjera je epizoda “Bart to the Future”, u kojoj se navodi da će Donald Trump biti izabran za američkog predsjednika, a koja je prikazana 2000. godine.

Zbog primjera u kojima su Simpsoni zaista “predvidjeli” neke događaje, često se dešava da svaki veći događaj u SAD-u, ali i svijetu, bude popraćen navodnom epizodom u kojom su Simpsoni tu situaciju i predvidjeli.(...)

U epizodi kojom se argumentuju navodi da su Simpsoni predvidjeli januarske nerede u Americi ne spominju se neredi ispred američkog Kongresa. Kako su naveli fact-checkeri Snopesa, ona je “opomena” o događajima koji se mogu desiti ukoliko građani SAD-a ne izađu na izbore. Također, kolaž-fotografije jednog od izgrednika u Kongresu i lika iz Simpsonovih koji je istovjetno obučen i istetoviran je manipulacija. Ne postoji epizoda Simpsona u kojoj je prikazana ta scena", navedeno je u analizi koju je uradio portal Raskrinkavanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)