Haos na popularnoj dalmatinskoj plaži: "Gejziri fekalija, ugroženo zdravlje kupača, posebno djece"

2
Radiosarajevo.ba
Haos na popularnoj dalmatinskoj plaži: "Gejziri fekalija, ugroženo zdravlje kupača, posebno djece"
Foto: Instagram / Plaža Marex u Zadru

Na zadarskoj plaži Jadran (popularnoj plaži Marex) prvog dana juna uočeno je onečišćenje mora uzorkovano kanalizacijskim ispustom.

Nekoliko dana kasnije, gražani su i dalje zabrinuti, a čitatelj portala Zadarski.hr poslao je i video onečišćenja mora na ovom području.

"Šaljem vam video snimljen 4. juna u poslijepodnevnim satima. Nakon što je 1. juna na plaži Jadran primijećeno onečišćenje uzrokovano kanalizacijskim ispustom i nakon što je rečeno da će se ta sitaucija sanirati, tri dana nakon vidljivi su 'gejziri' fekalnog sadržaja i toaletnog papira na toj plaži.

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Znate li za pravilo ‘15 sekundi‘ u Lidlu?

Na plaži Jadran kupa se mnogo djece, glavna aktivnost im je plivanje do tzv. "galeba" (mulića pored kojeg izvire kanalizacija).

Prošle godine su mnoga djeca koja su se kupala na tom dijelu grada oboljela od raznih kožnih bolesti i crijevnih viroza.

Tokom prošlog ljeta je zabilježeno više onečišćenja takvog tipa na kupalištu Jadran i do sada se baš ništa nije poduzelo u vezi toga, a kako je krenulo, čini se da bi ovakve situacije mogle postati pravilo, a ne iznimka.

Katastrofa na popularnoj plaži u Hrvatskoj: 'Nema kafića, toaleta, ništa se ne događa'

Katastrofa na popularnoj plaži u Hrvatskoj: 'Nema kafića, toaleta, ništa se ne događa'

Jedni govore da se prelijevanje kanalizacijskog ispusta događa zbog velike plime, drugi zbog oseke, neki da je do kiša, u svakom slučaju činjenica je da se događa sve češće i da predstavlja veliku ugrozu za zdravlje kupača, posebice djece.

Budući da plaža Jadran u zadnje vrijeme više nalikuje rijeci Ganges nego gradskoj plaži (kaljuža bivše tvornice "Maraska" s jedne strane, go*** s "Marexa" s druge strane), postavlja se pitanje kada će nadležne službe postaviti znak zabrane kupanja na plaži koja očito nije zdravstveno ispravna za kupanje", napisao je zabrinuti čitatelj.

Ipak, direktor zadarske "Odvodnje" Grgo Peronja kaže kako je sistem ispravan.

"Tog je dana bilo moguće prelijevanje zbog neispravne uporabe kanalizacije, međutim i jutros su naši djelatnici bili tamo i sustav je trenutno u potpunosti ispravan", kazao je Peronja dodajući i kako traju radovi na obližnjem gradilištu hotela "Maraska" te kako su i tamo obavljana ispumpavanja u more, ali i kako je sve nakon upozorenja radnika "Odvodnje" ubrzo prestalo, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije